U Beogradu danas počinje skup Pokreta nesvrstanih

Pokreta nesvrstanih U Beogradu danas počinje dvodnevni ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih na koji je dolazak potvrdilo 106 delegacija iz cijelog svijeta.

Skup kojim se obilježava 50 godina od prvog samita nesvrstanih, održanog od 1. do 6. septembra 1961. godine u prijestonici tadašnje SFRJ sa Titom, Nehruom, Naserom i Sukarnom kao “glavnim zvijezdama”, biće najveći međunarodni politički događaj u Srbiji posljednjih decenija.

Osim šefova diplomatija članica Pokreta, skupu će prisustvovati zvaničnici zemalja EU, regiona i predstavnici međunarodnih organizacija.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će ovo biti najveći skup koji se održava u svijetu poslije Generalne skupštine UN.

“Uprkos problemima sa kojima se suočavamo i svim nerješenim pitanjima koje se trudimo da rešimo koristeći diplomatska sredstva, Srbija ima ime i ugled u svijetu. Najbolji dokaz je činjenica da se ovaj skup održava u Beogradu”, rekao je Jeremić.

Ambasador Srbije pri misiji UN u New Yorku Feodor Starčević kaže da na skupu neće biti govora o nekim posebnim temama niti o političkim pitanjima, jer je to bio jedan od uslova za održavanje sastaka Nesvrstanih u Srbiji koja nije formalno član ovog pokreta.

Pokret nesvrstanih danas okuplja 118 zemalja, sa oko dvije milijarde stanovnika. Srbija ima status posmatrača i ponovo će, kao prije 50 godina, ugostiti delegacije u Domu Narodne skupštine.

Ovaj pokret, za razliku od vremena osnivanja kad je imao prije svega političko-bezbjednosni karakter, danas ima izrazito ekonomska obilježja. Više članica i zemalja posmatrača je u Grupi 20 ekonomski najjačih država svijeta, od kojih zavisi izlazak iz globalne ekonomske krize.

Posted by on 2011-09-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login