U BiH danas ledeni dan

snijeg, BiHBiH će danas zahvatiti talas vrlo hladnog vremena. Biće to pravi ledeni dan, s temperaturama koje neće prelaziti nulti podiok, osim na samom jugu Hercegovine.

Ovo je potvrđeno u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) RS, gdje su kazali da će ujutro biti pretežno oblačno, mjestimično maglovito i hladno s mrazem, jačim na istoku.

“Tokom dana se očekuje promjenjivo oblačno s povremenim sunčanim periodima, dok će na istoku ostati oblačnije vrijeme s mogućnošću provejavanja slabog snijega na planinama”, rekli su u RHMZ RS, pišu Nezavisne novine.

Naveli su da će se jutarnje temperature kretati od minus devet do minus pet stepeni Celzijusovih, na jugu do jedan stepen, a na visoravnima i planinama na istoku oko -12 stepeni Celzijusovih.

“Najviša dnevna tempertatura vazduha će se kretati od od minus šest do minus jedan, a na planinama na istoku minus devet stepeni Celzijusovih”, rekli su u RHMZ RS i dodali da se danas takođe očekuje promjenjivo oblačno, suho i još hladnije vrijeme, dok se u srijedu i četvrtak očekuje postepeno naoblačenje sa snijegom u svim krajevima BiH i povećanjem snježnog pokrivača uz veoma niske temperature.

Inače, intenzivne snježne padavine proteklih dana su stvorile probleme stanovnicima istočnog dijela BiH, pa su tako neka sela danima odsječena od svijeta. Najveći problemi su bili na području opština Foča, Srebrenica, Han Pijesak, Sokolac, Višegrad i Kalinovik.

Mašine za raščišćavanje puteva su juče ujutro krenule prema fočanskom selu Vrbnica, koje je više od 15 dana blokirano snježnim nanosima. Mehanizaciju su poslale nadležne opštinske službe.

Radan Mališ, koji je nakon višesatnog pješačenja uspio da se probije kroz snježne nanose i dođe do roditeljske kuće u Vrbnici, rekao je juče da je stanje u ovom, ali i u susjednom selu Radetovina, veoma teško.

Preostalih sedam stanovnika Vrbnice u svojim domovima nema struje, telefonskog signala, a nedostaju i lijekovi za stare i bolesne, kao i neke od životnih namirnica. Takođe, i u selima Gođeno i Stoborani kod Han Pijeska oko metar i po snijega blokiralo je život, a na pojedinim mjestima snježni nanosi visoki su i do dva i po metra.

Klizavi kolovozi

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) juče je saopšteno da su zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđeni i klizavi, što se očekuje i danas.

“Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima istočne Bosne. Izdvajamo i planinske prevoje Romanija i Rogoj, dok na području Bihaća i Bosanskog Petrovca ledena kiša otežava odvijanje saobraćaja”, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Posted by on 2012-01-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login