U BiH je potpuni nered i haos

Doris Pack

Doris Pack

Izvještaj o napretku BiH u 2013. godini jedna je od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, a zastupnica Doris Pack oštrim je tonom negativno ocijenila stanje u BiH, prenosi BHT1.

Turobno je jutros na Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta bilo pratiti raspravu o prijedlogu Rezolucije o BiH.

Dok su na račun gotovo svih ostalih balkanskih država pljuštale pohvale za poduzete reforme i preporučivao nastavak njihovog daljeg puta ka članstvu u EU, BiH je realno oslikana tamnim bojama.

Njemačka zastupnica Doris Pack je podržala nakanu Evropskog povjerenstva da se BiH uskrati novac iz IPA fondova, te je upozorila na neprovođenje presude ‘Sejdić-Finci’, ističući da bez toga ‘naredni izbori u BiH neće moći biti prihvaćeni’.

‘Vodeći političari u BiH ne žele reforme, a one su neophodne. Njima nedostaje dobre volje i svijesti da se promjene ne mogu ni izbjeći, niti zaustaviti. Mi možemo ukazivati, moliti, pokušati pomoći.

Na raspoloaganju nemamo mehanizme prisile. Imamo IPA fondove, ali to političare to ne zanima, pa se ni ti fondovi ne troše. U BiH je potpuni nered i haos’, kazala je Pak.

Posted by on 2013-12-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login