U BiH mladoženje prosječno stare 28,9, a nevjeste 25,7 godina

vjenčanjeProsječna starost nevjeste u BiH, pri zaključenju prvog braka, iznosi 25,7, a mladoženje 28,9 godina.

Podaci su to Agencije za statistiku BiH za prošlu godinu, a oni dodatno dobijaju na težini ako se uzme u obzir da su mlade 2002. godine imale prosječno 24,3, a njihovi životni saputnici 27,8 godina.

Iz toga se izvodi zaključak da je od 2002. do 2010. starosna granica mladih u BiH, dok odlaze pred matičara, porasla za više od godinu dana.

Stručnjaci ističu da ovakva statistika nije benigna, a jedan od glavnih uzroka je, što je opšte poznato, besparica potencijalnih životnih saputnika.

Nije iznenađen ovim podacima Stevo Pašalić, demograf, koji pojašnjava da u BiH nije samo odloženo sklapanje brakova, već i rađanje potomaka.

“Tačno je da je prosječna starost mladoženja i nevjesti u našoj zemlji sve veća. Šta bi mogli bili uzroci? Kao prvo, imamo stariju populaciju u cjelini, a drugo, mlado stanovništvo sve je više zaokupljeno visokim obrazovanjem, za razliku od ranijih vremena, kada se završavala osnovna ili srednja škola, a zatim se sklapao brak”, kazao je Pašalić, dodajući da i loši egzistencijalni uslovi, poput nedostatka posla, značajno odlažu odlaske pred matičara.

Njegovo mišljenje dijeli i Biljana Milošević, sociolog, koja ističe da je teška materijalna situacija u državi glavna kočnica zbog koje se mladoženja i nevjesta sve kasnije jedno drugom zaklinju na vjernost.

“Danas se mladi trude obezbijediti egzistencijalne uslove, pa tek onda ući u bračnu zajednicu. Trude se pronaći i radno mjesto i stan, kako ne bi živjeli kao paraziti. Kroz borbu za opstanak, odlažu se brakovi. Osim toga, i žene se sada sve više posvećuju obrazovanju, pa je i to jedan od značajnih razloga”, podvlači Miloševićeva.

Bojan Grebenar, predsjednik Omladinskog savjeta RS, smatra da mladi bračni parovi nestaju, a ostaju samo bračni parovi.

“Tačno je, omladina se sve teže odlučuje stupiti u brak. Nezaposlenost je velika, a kroz posao se obezbjeđuje normalan život, što je preduslov i za zasnivanje porodice. Vidite, mi dolazimo u takvu poziciju da uskoro nećemo moći govoriti o mladim bračnim parovima, jer su takvi do 30 godina. Dakle, imaćemo bračne parove, ali ne one mlade”, upozorava Grebenar.

Prosječna starost mladenaca pri zaključenju braka
Godina                                                 Nevjesta                       Mladoženja

2002.                                                   24,3                                         27,8

2004.                                                   24,5                                         28,0

2006.                                                   24,9                                         28,3

2008.                                                   24,9                                         28,3

2010.                                                   25,7                                         28,9

Najmanje i najviše  sklopljenih brakova (2010.)
992 – mart
3.228 – juli

Posted by on 2011-10-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login