U BiH se godišnje potroši milijardu plastičnih kesa

keseU BiH godišnje se potroši više od milijardu plastičnih kesa, koje završe u prirodi ili, u najboljem slučaju, na deponiji, rekao je danas u Bijeljini projekt menadžer u Centrima civilnih inicijativa Siniša Bencun.

Bencun je istakao da bi bila drastično smanjena količina plastičnih kesa u BiH, ukoliko entitetske vlasti usvoje jedan od modela kojim bi bile uvedene naknade za zagađivače i podsticaji za proizvođače biorazgradivih kesa.

Centri civilnih inicijativa i Centar za razvoj i podršku Tuzla organizovali su štand za potpisivanje peticije o štetnosti plastičnih kesa u BiH, u tržnom centru “Tom” u Bijeljini.

“Cilj organizovanja štandova je upoznavanje građana o štetnosti tankih plastičnih kesa, kao i traženje podrške za donošenje entitetskih propisa koji bi regulisali ovu oblast i zaštitili životnu sredinu”, rekao je Bencun.

Alma Tihić iz Centra za razvoj i podršku rekla je da je ova kampanja usmjerena na građane, te da je zadovoljna njihovim odzivom i time što žele da podrže kampanju.

Kampanja se provodi u šest gradova u BiH – u Mostaru, Trebinju, Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i u Bijeljini.

Posted by on 2011-11-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login