U BiH se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena

žena, zlostavljanjeU povodu 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH podsjetila je javnost da se u BiH svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena.

U saopćenju za javnost, Komisija ističe da su ovi podaci djelomično tačni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

“Komisija poziva na beskompromisno suprotstavljanje počiniteljima nasilja i efikasno pružanje pomoći žrtvi, dosljednim provođenjem zakona i strategija, kao i formiranjem javnog mnijenja o neprihvatljivosti ovakvog oblika ponašanja”, navedeno je u saopćenju.

Odlukom UN-a od 17. decembra 1999., Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na 25. novembar 1960. kada je sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je 2008. donijela Rezoluciju o borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama kojim je izrazila svoj stav o neprihvatljivosti i društvenoj opasnosti kršenja temeljnih ljudskih prava žena psihičkim i fizičkim nasiljem, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Posted by on 2011-11-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login