U BiH ušlo 1.188 vozila s humanitarnom pomoći

kamioni, poplave, pomoćOd početka poplava u BiH, zaključno sa današnjim danom, na graničnim prijelazima registrovano ukupno 1.188 vozila koja su dovozila humanitarnu pomoć u BiH, potvrdio je za Agenciju Fena portparol Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Ukupna težina svih pošiljki humanitarne pomoći iznosi 8.898 tona.

Kada je u pitanju vrsta robe koja se uvozila kao humanitarna pomoć, najviše ima prehrambenih artikala, vode, odjeće i obuće, posteljine, hrane za bebe i pelena, raznih higijenskih sredstava.

Među humanitarnom pomoći koja se uvozila u BiH u skladu sa članovima 9. ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH, koji definišu oslobađanje od plaćanja carine i PDV-a za žrtve nesreće ili humanitarne organizacije, jasno je pobrojano da se oslobađanje može izvršiti samo za osnovnu humanitarnu pomoće kao što je hrana, odjeća, lijekovi i slično.

Carinski postupak nad pošiljkama međunarodne pomoći Uprava za indirektno oporezivanje BiH (na graničnim prijelazima, u carinskim ispostavama, kao i grupama za carinske postupke) provodi prioritetno, uz poštivanje propisanih pravila zahtijevanog carinskog postupka.

Pošiljku međunarodne humanitarne pomoći upućene u BiH treba da prati spisak (specifikacija) robe koja treba da sadrži podatke o pošiljaocu robe, primaocu robe, vrsti robe, količini i vrijednosti robe.

Važno je naglasiti da primalac takve pošljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH.

Pored toga, iz dokumentacije koja prati pošiljku međunarodne pomoći mora biti vidljivo da se radi o besplatnoj pošiljci, pri čemu to može biti odvojena izjava pošiljaoca ili naznaka na samom spisku (specifikaciji) robe da se ista poklanja u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH.

Posted by on 2014-06-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login