U Bijeljini ukinuta vanredna situacija

poplaveVanredna situacija u Bijeljini od ponedjeljka je djelimično ukinuta, ostaje na snazi u naseljima koja su još ugrožena. U Doboju je Gradski štab za vanredne situacije donio naredbu o opštoj mobilizaciji za čišćenje i uspostavljanje normalnog funkcionisanja grada.

Voda iz Šamca se  skoro  u potpunosti povukla. Šamčani iz svojih kuća  i stanova  izbacuju mulj i uništeni  namještaj na ulice. U tome im pomažu pripadnici Civilne zaštite, vatrogasci, vojska, volonteri.

Predsjednik SO Šamac Predrag Marinković kaže da svim silama pokušavaju stvoriti uslove za normalan život:

„Veliki broj domova je poplavljen, velika je materijalna šteta. Vidjeli ste da se iz svih kuća u koje je ušla voda iznosi namještaj, da imamo veliki problem s uklanjanjem tog, kabastog smeća koje vozimo na privremenu deponiju i tamo spaljujemo“, navodi Marinković.

Šamac ali i ostala poplavljena mjesta pretvoreni su u velike deponije gdje komarci zadaju dodatne nevolje. Zaprašivanje komaraca, koje je bilo najavljeno za ponedjeljak, odgođeno je zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

„Sve je plainrano inicijalno na poriječju rijeke Bosne, uključujući, naravno, najugorženija područja kao što su Maglaj, Doboj jug, zatim u poriječju rijeke Usore, u sve tri općine Posavske županije. Planirano je bilo zapšočeti od danas, međutim, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, što znači kišu, vjetar itd., ta mjera ne bi bila efikasna tako da je ona odgođena do daljnjega“, navodi direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Željko Ler.

Građani širom BiH zbog straha da namirnice stižu sa poplavljenih područja sve manje kupuju na pijacama. Trgovci s druge strane kažu da mjesta za strah nema i da je sve što prodaju ispitano i ispravno.

I Vijeće ministara BiH dalo je u ponedjeljak saglasnost da se 42 miliona eura iz IPA fondova preusmjeri za sanaciju šteta nastalih poplavama. Za iste svrhe Vijeće ministara dobilo je ponudu od 57 miliona dolara od američke Agencije za razvoj.

„Moraju se završiti do kraja tjedna ti pregovori sa Agencijom za razvoj. Dobili smo ponudu, odnosno pristup 57 miliona dolara hitnih sredstava za sanaciju poplava. To su sredstva koja su 10 godina sa grace periodom“, pojasnio je predsjedavajući Vjekoslav Bevanda.

Poslije nezapamćenih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, kao posljedica se i dalje pojavljuju pomijeranja minskih polja, zbog čega je zabilježen povećan broj prijava o neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS), saopštila je Federalna uprava civilne zaštite. Ta služba uputila je opštinskim službama upozorenje na mine.

Na području Opštine Olovo klizišta su pokrenula minska polja na tri lokacije, a pronađena je i kasetna municija pored regionalnog puta Olovo – Zavidovići.
Opasnost od neeksplodiranih sredstava je velika i u blizini Maglaja, u kojima su odmah poslije rata evidentirana minska polja na nekadašnjim ratnim linijama razdvajanja.

Na području Zavidovića povećan je broj prijava NUS-a u koritima rijeka Bosne, Krivaje i Gostović. Tokom maja je uklonjeno pet komada NUS-a i jedna mina, a u opštini Maglaj broj prijava je višestruko veći od uobičajenog, u maju je uklonjeno 27 komada NUS-a i sedam mina.

rse / bih-x

 

Posted by on 2014-06-03. Filed under Bijeljina, Doboj, Šamac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login