U Brčkom održan Bimalov Dan uljarica

suncokretiDanas je u hotelu “Jelena” u Brčkom Tvornica ulja “Bimal” po šesti put zaredom organizirala manifestaciju “Bimalov Dan uljarica”. Ova tradicionalna manifestacija organizira se s ciljem da se pveća udio domaćih sirovina u proizvodnji Bimala, jedinog proizvođača jestivog ulja u Bosni i Hercegovini, a simbolično i radno označava i početak sjetve uljarica.

Ove je godine centralno mjesto na manifestaciji zauzela prezentacija dr. Vojislava Trkulje, predsjednika Savjeta za GMO hranu na temu “Uzgoj genetski nemodificirane hrane u BiH”.

Genetski modificirana hrana, genetski modicifirao sjeme, zaštita potrošača i zdravlja Bosanaca i Hercegovaca samo su neki od pojmova s kojima se sve češće susrećemo u diskusijama o poljoprivrednoj proizvodnji. S obzirom na to da BiH ima prirodni potencijal za genetski nemodificiranu poljoprivrednu proizvodnju te da Bimalovi gotovi proizvodi nastaju od uljarica koje se uzgajaju bez genetske modifikacije, ovogodišnji “Dan uljarica” bio je posvećen opredjeljenju za proizvodnju NON GMO hrane.

Kako bi kao i prethodnih godina pružili stručnu pomoć poljoprivrednicima i animirali ih na uzgoj uljarica i to za sigurnog partnera koji iz godine u godinu nudi siguran otkup za sirovine uljarica po tržišnim cijenama, okrugli sto je okupio priznate stručnjake za poljoprivrednu proizvodnju.

U radnom dijelu okruglog stola dr. Miloš Nožinić, iz Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, govorio je o “Programu unaprjeđenja proizvodnje uljarica u skladu sa strateškim dokumentima RS, BiH i EU-a”, a dr. Mustafa Dželilović, iz Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, o proizvodnji uljarica na području Federacije BiH.

U prisustvu predstavnika Ministarstava za poljoprivredu RS-a, Federacije BiH i Brčko distrikta, predstavnici Bimala mr. Ševal Suljkanović, pomoćnik generalnog direktora za privrednu politiku Bimala, i gosp. Aleksandar Duvnjak, šef sektora komercijala – sirovine, predsatvili su Bimalova dosadašnja dostignuća na unapređenju poljoprivredne proizvodnje uljarica u proteklom periodu, a predstavljene su i otkupne cijene, kao i uvjeti suradnje s Bimalom za 2010. godinu.

Naime, Bimal već šest godina nudi zajamčen otkup po tržišnim cijenama svim poljoprivrednicima koji se odluče na uzgoj uljarica i to je veoma bitan motivacijski faktor za uključivanje svih bitnih i relevantnih institucija u razvoj ove poljoprivredne grane.

Gosp. Aleksandar Duvnjak, šef sektora komercijala-sirovine, predstavio je plan Bimala za ovogodišnju suradnju s poljoprivrednicima.

“Kao i u prethodnim godinama, i u 2010. spremni smo pružiti stručnu i konkretnu podršku poljopvrirednim proizvođačima te osigurati sjeme, mineralno gnojivo i kemijska zaštitna sredstva, a podrška instituta i zavoda u procesu proizvodnje također je na raspolaganju. Kako je Bimal i u prethodnim godinama pratio rast otkupnih cijena u skladu s tržišnim kretanjima, tako je i za 2010. određena zajamčena otkupna cijena od 560 maraka po toni, što za oko 14 posto više nego lani.”

Mr. Ševal Suljkanović, pomoćnik generalnog direktora za privrednu politiku Bimala, u svom je izlaganju posebno istaknuo Bimalovo opredjeljenje za proizvodnju genetski nemodificirane hrane i značajnu ulogu koju imaju poljoprivredni proizvđači u postizanju toga cilja.

“Iz godine u godinu Bimal se dokazuje kao stabilna i pouzdana kompanija koja brine o sekundarnom sektoru i nudi siguran otkup domaćih sirovina na tržištu. Oživljavanje poljoprivredne proizvodnje u BiH, stalna i uspješna suradnja s poljoprivrednim institutima i resornim ministarstvima te partnerski odnos sa poljoprivrednim proizvođačima okosnica su našeg opredjeljenja da površine pod uljaricama iz godine u godinu povećavamo.

Naše sveobuhvatno djelovanje podrazumijeva stvaranje boljih uvjeta za uzgoj uljanog sjemena u BiH, pa samim tim i poticanje ekonomskog razvoja zemlje, ali također podrazumijeva i odgovornost prema potrošačima koji zaslužuju vrhunsku kvalitetu gotovih proizvoda. Stoga imamo jasno opredjeljenje da proizvodimo genetski nemodificiranu hranu jer BiH ima prirodni potencijal za uzgoj uljarica bez genetske modifikacije.

Organiziranjem ovakvih manifestacija nastojimo prenositi našu stručnost i znanje na poljoprivredne proizvođače i povećati konkurentnost njihove proizvodnje.”

Dan uljarica bio je i prilika da se po drugi put nagrade najuspješniji poljoprivredni proizvođači, koji se bave uzgojem uljarica, a koji su već dugi niz godina formirali uspješno poslovno partnerstvo sa Bimalom, pa je za vrijeme svečanog ručka održana i ceremonija dodjele nagrada koje je uručio gosp. Ilija Studen, generalni direktor Bimala.

Nagrada „Zlatna uljarica“ pripala je Kemijskoj preradi kukuruza “HPK” iz Kozarske Dubice, a nagradu je preuzeo direktor HPK-a gosp. Jovica Šuman.

Druga nagrada dodijeljena je poduzeću “Majami” d.o.o. iz Brčko distrikta, čiji je vlasnik gosp. Jakov Anić.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login