U Busovači izgradili školu na otvorenom kao odgovor na koronavirus

Kao odgovor na epidemiju koronavirusa i brojne nepoznanice što nosi nova školska godina, nesvakidašnju ideju u djelo su proveli radnici osnovne škole u Busovači u srednjoj Bosni gradeći školu na otvorenome, amfiteatar i botanički vrt.

Busovača, škola
Busovača, škola

Direktor Dženan Hodžić, učlitelji i ostali zaposleni u osnovnoj školi Kaćuni odlučili su u vrijeme ‘lockdowna’ sami u dvorištu sagraditi školu na otvorenome, prenose lokalni mediji.

“Nismo mi škola koja ima veliki budžet i sredstva na raspolaganju, pa nam je na um palo uzeti građevni materijal za zidanje, građu i sami to sve zidati uz malo boje. Odlučili smo izgraditi amfiteatar. Razmišljali smo: ako su mogli stari Rimljani i Grci, onda i mi to možemo napraviti 2020.”, rekao je Hodžić.

Zaposlenici škole su radili u vrijeme godišnjeg odmora i bez ikakve naknade.

Amfiteatar može primiti od 150 do 200 djece i osim prostora za publiku, goste i učenike imat će scenski prostor.

Hodžić ističe da su djeca u prvome planu. “Razmišljali smo kako djecu, koju je teško odvojiti od tehnologije, vratiti u prirodno okružje. Stalno tražimo načine da bismo kao obrazovna ustanova bili zanimljivi djeci i da im školu predstavimo kao lijepo mjesto za boravak”, kaže on očekujući da će njihova ideja biti poticaj i drugim školama da vrate djecu nakon dugog razdoblja bez nastave.

Posted by on 2020-08-29. Filed under Busovača, Magazin, Obrazovanje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login