U četvrtini finala najskuplje reprezentacije i “jeftina” Kostarika

Svjetsko fudbalsko prvenstvoOd osam najboljih selekcija na Mundijalu u Brazilu četiri su evropske, a isto toliko je i reprezentacija koje dolaze sa prostora Latinske Amerike i Srednje Amerike. Zanimljivo je da među osam najboljih nema nijede sa prostora Azije, Afrike, Okeanije i Sjeverne Amerike.

U utorak su završene i posljednje utakmice u okviru osmine finala Svjetskog prvenstva u Brazilu i poznato je osam najboljih fudbalskih reprezentacija koje će u narednim danima pokušati da izbore plasman u polufinale najveće fudbalske smotre u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Među osam reprezentacija koje su se plasirale u četvrtinu finala nalaze se Francuska, Njemačka, Brazil, Kolumbija, Argentina, Belgija, Holandija i Kostarika.

Od osam najboljih selekcija na Mundijalu u Brazilu četiri su evropske, sa prostora Latinske Amerike dolaze tri dok je jedna selekcija iz Centralne Amerike, i to Kostarika kojoj mnogi prije početka SP-a nisu davali skoro nikakve šanse. Zanimljivo je da među osam najboljih nema nijedne sa prostora Azije, Afrike, Okeanije i Sjeverne Amerike.

Na programu 4. jula su utakmice Francuska-Njemačka i Brazil-Kolumbija, a narednog dana Argentina-Belgija i Holandija-Kostarika.

Od selekcija u četvrtini finala najskuplja je Njemačka, koja prema podacima Transfermarkta, vrijedi 828 miliona dolara. Nakon Njemačke dolazi Brazil čija vrijednost iznosi 689 miliona, pa Francuska 607, Argentina 577, Belgija 513, Holandija 306, Kolumbija 280 i Kostarika koja vrijedi 43.6 miliona američkih dolara.

Zanimljivo je da se o Mundijala već u grupnoj fazi oprostila selekcija Španije koja je bila najskuplja na ovom prvenstvu, a čiji igrači vrijede 916 miliona američkih dolara.

Osim Španije, od Mundijala su se već sada oprostili i najskuplji timovi kao što su Engleska koja vrijedi 492 miliona, Italija 476, Portugal 438 i Urugvaj čiji igrači vrijede 321 milion.

Prema podacima Transfermarkta, ukupna vrijednost reprezentacije Bosne i Hercegovina na ovom Mundijala je bila 169 miliona, a Hrvatske 285 miliona dolara.

Utakmica finala Svjetskog prvenstva u Brazilu igra se 13. jula na stadionu Maracana u Rio de Janeiru.

Posted by on 2014-07-04. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login