U Čileu srušena zgrada simbol potresa

ruševine

ruševine

Razvaljena stambena zgrada od 15 spratova u Concepcionu, koja je postala simbol potresa što je 27. februara pogodio Čile, srušena je u subotu uvečer nakon što su spasioci izgubili svaku nadu da će u njenim ruševinama pronaći preživjele.

Jedina poznata žrtva koja još nije pronađena u ruševinama zgrade bio je 21-godišnji Jose Luis Leon kojeg je otac zadnji put u subotu pokušao dozvati. Nekoliko trenutaka nakon toga građevinska mašina je krenula u razbijanje betonskih greda i deformisane armature. Drama stambene zgrade, u čijim je ruševinama ostalo zarobljeno najmanje 60 osoba nakon snažnog potresa, duboko je potresla Čileance i postala simbol katastrofalnog potresa.

Kako je javila američka novinska agencija Associated Press, sedam jakih potresa pogodilo je u subotu ovu oblast, izazivajući nova oštećenja na građevinama u Concepcionu. Vlasti su iz opreznosti donijele odluku da poruše neke zgrade, među kojima je i poslovna zgrada od 22 sprata u centru grada.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login