U Dubrovniku izložba fotografija o počecima Sarajevo Film Festivala

Izložba fotografija “Prvo ratno kino Apollo”, autora Milomira Kovačevića Strašnog, povodom održavanja 30. Sarajevo Film Festivala i pred početak Slano Film Days bit će otvorena u petak, 7. juna u Dubrovniku, u Art radionici Lazareti, saopćila je Press služba Sarajevo Film Festivala.

SFF
SFF

U saopćenju se navodi da Sarajevo Film Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, osnivač Sarajevo Film Festivala, organizovala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao “Prvo ratno kino Apollo” i iz kojih je nastao i Sarajevo Film Festival kakav poznajemo danas.

Izložba fotografija svjedoči o aktivnostima Udruženja Obala Art Centar: izložbama, koncertima, filmskim programima.

Na izložbi u Dubrovniku, uz fotografije sa projekcija Prvog ratnog kina Apollo, bit će izložene i fotografije iz perioda 1992. – 1994. nekih od izložbi Galerije Obala: “Ratni tragovi 93” Edina Numankadića, “Ace leži” Milomira Kovačevića Strašnog, “New York-Sarajevo”, “Svjedoci postojanja”, “Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, “UNPROFOR u službi mira”, “World Press Photo”, “Posljedice” Sophie Ristelbueber te “Shadows” Christiana Boltanskog.

“Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nastala je povodom obilježavanja tridesetogodišnjice od Prvog ratnog kina Apollo, pokrenutog u februaru 1993. godine u prostoru Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Milomir Kovačević, svojevrsni hroničar života u Sarajevu tokom rata, svojim fotografijama zabilježio je i sačuvao od zaborava ne samo Prvo ratno kino Apollo, već i brojne izložbe koje su nastale tokom rata u produkciji Obala Art Centra, kao i trenutke sa ratnih koncerata i druženja na Obali”, zapisala je između ostalog u tekstu izložbe kustosica Lejla Hodžić.

Ova izložba uz umjetničke programe svjedoči i o prijateljima i gostima iz inozemstva koji su riskirajući svoje živote dolazili u grad pod opsadom. Sve to je dokumentovao Milomir Kovačević Strašni, na čijim je fotografijama ostao zabilježen jedan trag vremena.

Izložba je bila postavljena i u Sarajevu za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala 2023. u znak obilježavanja 30 godina od Prvog ratnog kina Apollo. Izložba je bila otvorena u sklopu Festivala u Centru u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, koju su izgradili članovi Obale 1994. godine.

Izložbu u Dubrovniku organizuju Obala Art Centar Sarajevo i Art radionica Lazareti Dubrovnik. Realizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova, Općina Centar Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Posted by on 2024-06-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login