U Hercegovini oko 40.000 prevarenih žiranata

prevareni žiranti Na području Mostara i Hercegovine ima oko 40.000 prevarenih žiranata koji su vratili, vraćaju ili će vraćati tuđe kredite podignute u bankama i mikrokreditnim organizacijama, podaci su Udruženja za zaštitu žiranata BiH.

Predsjednik Udruženja Jovica Cvjetković rekao je lokalnim medijima u Livnu da je juče u Mostaru održana osnivačka skupština Udruženja za zaštitu žiranata u BiH za područje Hercegovine radi efikasnije borbe prevarenih žiranata za prava.

Prema njegovim riječima, na području BiH ima više od 200.000 prevarenih žiranata, a više od 85.000 do sada je otplatilo oko 17,5 miliona KM tuđih kredita bankama i mikrokreditnim organizacijama u Federaciji BiH (FBiH) i Republici Srpskoj (RS).

“Na području FBiH ima više od 80.000 prevarenih žiranata, a na području RS oko 120.000. I ja sam takođe jedan od prevarenih žiranata sa 460.000 KM obaveza po kreditima bivših prijatelja sa kojima se sada viđam samo na sudu”, rekao je Cvjetković i dodao da su i mnogi penzioneri žrtve korisnika kredita kojima se rate za tuđe kredite odbijaju od mizernih penzija.

On je naveo da i na području Livanjskog kantona ima oko 3.500 prevarenih žiranata, od čega najviše na području opština Livno i Tomislavgrad, te da je, prema podacima kojima raspolaže ovo udruženje, u posljednje dvije godine u BiH samoubistvo izvršili 30 očajnika koji su ostali bez imovine jer nisu mogli vraćati tuđe kredite.

Posted by on 2011-11-27. Filed under Crna Hronika, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login