U Hrvatsku samo sa biometrijskim pasošima

Hrvatska, granicaDržavljani BiH od 1. jula ići će u Hrvatsku prema režimu za putovanje u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, odnosno prelaziće granicu Hrvatske sa biometrijskim pasošima, ukoliko zemlje članice EU ne odobre dalji prelazak sa ličnom kartom.

Ovo obavještenje sadržano je u noti Ambasade Hrvatske u BiH, upućenoj Ministarstvu vanjskih poslova /MVP/ BiH, koja se tiče usklađivanja vizne politike Hrvatske sa viznom politikom Evropske unije od 1. jula.

“MVP BiH zaprimio je notu Ambasade Hrvatske u Sarajevu kojom je infomisano o stavljanju van snage Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza iz 2003. godine, jer se danom pristupanja Evropskoj uniji 1. jula 2013. godine, vizna politika Hrvatske potpuno usklađuje sa viznom politikom EU”, saopšteno je danas iz MVP-a BiH.

Za državljane BiH to znači da će od 1. jula prelaziti granicu sa biometrijskim pasošima ukoliko zemlje članice EU ne odobre dalji prelazak granice sa Hrvatskom sa ličnom kartom.

U saopštenju se navodi da je javnosti već poznato da su BiH i Hrvatska ranije pokrenule zajedničke aktivnosti s ciljem zadržavanja i primjene postojećeg režima prelaska granice sa ličnim kartama i nakon 1. jula.

Ovaj prijedlog je u fazi razmatranja u nadležnim tijelima EU i zemljama članicama Unije koje bi trebalo da daju svoju saglasnost, navodi se na kraju saopštenja MVP-a BiH.

Posted by on 2013-05-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login