U Istanbulu najeftiniji stanovi

Istanbul

Istanbul

Tržišta nekretnina u pojedinim evropskim zemljama uspjela su da se oporave od svjetske ekonomske krize, dok su druga podlegla njenim uticajima.

O tome svjedoče enormne razlike u cijenama nepokretnosti u rasponu od 9.972 eura po metru kvadratnom za stan u Bernu do 475 eura po kvadratu u Istanbulu.

Prema upravo objavljenom istraživanju europske mreže agencija za nekretnine (ERA), najviše cijene nekretnina su u Švajcarskoj i Francuskoj.

Prosječna cijena metra kvadratnog stambenog prostora u Bernu iznosi 9.972 eura, a u Parizu 8.706 eura. Prema ovom istraživanju, najjeftiniji stanovi u evropskim prestonicama su u Istanbulu, gdje je prosječna cijena po kvadratu 475 eura, u Budimpešti 739 eura, Pragu 1.450 eura i Lisabonu 1.173 eura.

Dok se 2013. godine tržište nekretnina stabilizovalo u Češkoj i Bugarskoj, u Francuskoj, Holandiji i Portugaliji je ostalo bez značajnih promjena. Nasuprot tome, u Belgiji, Švedskoj, Švajcarskoj i Turskoj, cijene stambenog prostora su prošle godine porasle.

Kada je riječ o prometu, situacija je i tu različita od zemlje do zemlje. Tako je na četiri tržišta lani zabilježen pad prodaje, i to u Belgiji, Holandiji, Austriji i Portugaliji, dok je, s druge strane, broj transakcija porastao u Francuskoj, Nemačkoj, Turskoj, Švedskoj i Bugarskoj.

Drugi pokazatelj koji ilustruje stabilnost na tržištu nekretnina su rokovi prodaje. Kako se navodi u izveštaju, rokovi prodaje u Austriji, Njemačkoj i Belgiji imaju tendenciju skraćenja, a u Portugaliji i Holandiji se produžavaju. Kako navodi ERA, za prodaju nepokretnosti u Portugaliji potrebno je 395 dana, naspram samo 65 dana u Švedskoj.

Posted by on 2014-06-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login