U kriterionu održana izložba i panel diskusija “Art of recycling”

Art of RecyclingIzložba i panel diskusija „Art of Recycling“ održana je u sarajevskom art kinu Kriterion 20. decembra sa početkom u 19 sati.

Art of Recycling“ predstavlja jedinstven projekat u Bosni i Hercegovini i dio je globalnog projekta „Make a Forest“. Projekat je implementiran od strane nevladine organizacije Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i predstavlja saradnju sa mnogim mladim umjetnicima, grafičkim dizajnerima, arhitektima i saradnicima sa različitih fakulteta.

CESI je osnovan na nivou Kantona Sarajevo i primarni cilj ove nevladine organizacije jeste razvoj civilnog dijaloga među mladim ljudima. Kako navode bave se aktuelnom problematikom u BiH i zauzimaju provokativne stavove u odnosu na sva relevantna pitanja koja se odnose na civilno društvo BiH.
Adnan Branković, predsjednik Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) navodi da se održanom izložbom dostigao vrhunac projekta „Art of Recycling“ i da je CESI prva bosanskohercegovačka organizacija koja učestvuje u globalnom projektu „Make a Forest“ koji traje već deset godina.

Ideja samog projekta je, kako navodi Barnković, „bila simbioza različitih profila umjetnika i problema smeća“, koji su iskoristili smeće i reciklirani papir u umjetničke svrhe.

Inače. Projekat „Make a Forest“ je pokrenut od strane holandskih kulturnih poduzetnica Anne van der Zwaag i Joanna-e van der Zenden. Ove kulturne poduzetnice su zajedno sa direktorom Međunarodnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima“ Ibrahimom Spahićem i dogradonačelnikom Sarajeva Igorom Kamočaji učestvovale u panel diskusiji održanoj odmah nakon izložbe.

Emina Čamdžić, koja je ispred NVO CESI učestvovala u organizaciji izložbe i panel diskusije, navodi da je jedan od osnovnih ciljeva projekta bilo povećanje interesovanja mladih za ekologiju i reciklažu, te ukazivanje na činjenicu da se stare stvari iz naših domova mogu upotrijebiti na kreativan način.

Za razliku od organizatora ovog dešavanja, koji nisu krili oduševljenje, neki od posjetilaca izložbe nisu bili tako oduševljeni. „Mislim da ovaj grad može puno više ponuditi i zanima me način na koji se biraju mladi koji iznose svoje ideje. Cilj je bio pokazati nešto novo, nešto neviđeno u ovom gradu, a zapravo su kopirali ideje koje smo mi radili u osnovnoj školi.

Kao što je i ova izložba bila nedorečena, takva će ostati i moja izjava.“ , navodi jedna od posjetiteljki koja je željela ostati anonimna. Druga posjetiteljka, koja je takođe željela ostati anonimna, je dodala „mislim da nisam shvatila suštinu ovakvog nekog projekta, a mislim da je to trebao biti cilj. Isto tako ne znam kakvu korist mi kao zajednica, kao omladina, kao grad imamo od jednog ovakvog projekta.“

[nggallery id=4]

Adnan Fazlić

Posted by on 2011-12-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login