U kriznim područjima problem su insekti

poplave, BiHIako je na ugroženim područjima epidemiološka situacija nesigurna, za sada nema grupnog obolijevanja od akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja i tu nesigurnu situaciju držimo pod kontrolom – kazao je federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović.

Na konferenciji za medije koju je danas organizirao Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, Mesihović je izvijestio novinare da je urađena i procjena ugroženih domaćinstava i mogućih problema.

Prema toj procjeni ugroženo je od 18.000 do 20.000 domaćinstava, te da u tom smislu zdravstveni sektor FBiH provodi sve preventivne mjere.

Prema informacijama kojima Krizni štab raspolaže, u poplavama su tri osobe smrtno stradale.

Zdravstveni sistem konstantno funkcioniše, mnogo je pacijenata zbrinuto, a bez obzira na to odakle pacijenti dolaze, iz kog entiteta, grada, “nijedan nije ostao uskraćen za pomoć“. Na dijalizi je oko 150 pacijenata iz RS-a.

Naglasio je da su u svakom mjestu postavljeni punktovi, te da svaka tableta koja dođe putem humanitarne pomoći se evidentira i isporučuje kao terapija pacijentima.

U poplavama je uništeno puno zdravstvenih objekata, u Maglaju je Dom zdravlja bio u užasnom stanju, a danas je već jedan dio u funkciji.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler je novinarima kazao da je situacija i dalje nesigurna, najprije zbog kompromitirane vode, higijene i drugih faktora, ali da za sada nema masovnih pojava obolijevanja, te da u narednim fazama može doći do pojave crijevnih zaraznih oboljenja.

Ono što je najvažnije, istakao je Ler, nećemo ući u masovnu pojavu epidemija kao što je hepatitis i drugo.

“Naša grupa je u Odžaku i provode se mjere dezinfekcije” – kazao je.

Međutim, postoji problem s insektima, komarci, a očekuje se i pojava glodara.

Članica Kriznog štaba Aida Pilav je apelirala na građane, humanitarne radnike, volontere, medije da ljudima u kriznim područjima prenesu preporuke kako da se ponašaju u kolektivnim centrima, kako da se ponašaju po povratku kućama, kako da postupaju s hranom, te kako da rukuju s dezinfekcionim sredstvima.

Zaključeno je da je epidemiološka situacija stabilna, ali da treba još puno raditi na preventivnim propratnim pojavama.

Posted by on 2014-05-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login