U libijskim zatvorima oko 7.000 Gadafijevih plaćenika

Libija, rat, GadafiBivši libijski pobunjenici drže u zatvorima oko 7.000 ljudi koji nemaju pristup pravnoj proceduri usljed nefunkcionisanja policije i sudstva, a neki od njih izloženi su mučenju, saopštile su danas UN.

Mnogi zatvorenici iz zemalja podsaharske Afrike osumnjičeni su da su se borili na strani Moamera Gadafija kao njegovi plaćenici.

UN navode da su nove libijske vlasti reagovale pozitivno kada je od njih zatraženo da se pozabave ovim pitanjem. Ovo je bila prva zvanična procjena situacije u Libiji od okončanja osmomjesečnog građanskog rata, prenosi BBC.

U izvještaju generalnog sekretara UN Ban Ki-moona navodi se da se oko 7.000 zatvorenika u Libiji trenutno nalazi po zatvorima i improvizovanim pritvornim centrima, uglavnom pod kontrolom revolucionarnih brigada.

Ban u izvještaju navodi da su libijske prelazne vlasti preduzele određene korake za transfer odgovornosti za zatvorenike sa brigada na odgovarajuće državne institucije, ali da preostaje još mnogo posla.

“Vjerujem da su lideri nove Libije zaista posvećeni izgradnji društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava”, rekao je generalni sekretar UN.

On ja naglasio da treba okončati nasumično pritvaranje ljudi, maltretiranja i diskriminaciju stranih državljana, kao i određenih grupa libijskih državljana.

Izaslanik UN u Libiji Ian Martin istovremeno je pozdravio imenovanje privremene vlade u Tripoliciju prošle sedmice i dodao da u većini slučajeva međunarodne organizacije imaju pristup zatvorenicima.

Posted by on 2011-11-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login