U Livnu epidemija zaušnjaka

Livno

Livno

U Livnu je registrirana epidemija parotitisa u narodu znanog kao zaušnjaci, potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Dijana Mamić.

Prema njezinim riječima, do sada je evidentirano oko 30 slučajeva i radi se o oboljelim osobama starijim od 20 godina.

„Najvjerojatnije se radi o propustu u cijepljenju tijekom ratnih godina što znači da ta djeca nisu dobila dio doze ili nikakvu dozu cjepiva protiv parotitisa“, kazala je Mamić.

Terapija je simptomatska i kako kaže Mamić, nema neki specijalni tretman za to oboljenje, a bolesniku se preporučuje mirovanje, snižavanje temperature, higijena usta uz uporabu određenih analgetika.

Bolest nije teška i nema smrtnih slučajeva te nema razloga za neku paniku, dodala je Mamić, ističući kako postoji rizik kod nekih muškaraca koji su dobili parotitis da nakon oboljenja dobiju upalu testisa koja može proći bez posljedica.

Kako je prenijela direktorica, na prostoru LK-a evidentirani su i ugrizi zmija, na području Tomislavgrada  dva ugriza,  dok je u Livnu evidentiran jedan i  ti su pacijenti smješteni na Interni odjel u Livnu te su van životne opasnosti.

Posted by on 2012-05-29. Filed under Livno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login