U Meksiku broj leptira monarha opao za 27 odsto

Broj kraljevskih leptira u Meksiku, gdje ovaj insekt provodi zimu, ove godine opao je za 27 odsto, saopštili su meksički stručnjaci i predstavnici nezavisnih organizacija.

Stručnjaci navode da je sve manje migracija ovih leptira iz SAD-a i Kanade posljedica nepogoda u kojima je uništeno više od 40 hektara šuma u njihovom zimskom staništu u centralnom Meksiku.

leptir monarh

leptir monarh

Leptir monarh (Danaus plexippus) u jesen preleti 5.500 kilometara od SAD-a i Kanade do Meksika, gdje se u šumama zapadno od grada Meksika grupišu u hiljadama na drveću.

Smanjenje njihovog broja posljedica je i toga što njihovo stanište u Meksiku nestaje zbog nelegalne sječe drveća, a uticaja ima i promjena klime. Smatra se da je uzrok njihovog nestanka i to što jednogodišnje biljke čijim nektarom se hrane leptiri i pčele, nestaju pred širenjem genetički modifikovanih usijeva i širenjem gradova u SAD-u i Kanadi.

Predstavnik kancelarije Svjetskog fonda za prirodu u Meksiku Omar Vidal apelovao je na SAD, Kanadu i Meksiko da je smanjenje broja leptira podsjetnik da treba zaštiti uslove u kojima se ova ugrožena vrsta razmnožava i živi.

Stručnjaci procjenjuju da je oko 6,2 miliona leptira uništeno u nevremenu u martu prošle godine, što je oko 7,4 odsto tih insekata koji prezime u Meksiku.

Migracija kod leptira monarha je nasljedna osobina. Nijedan leptir ne živi dovoljno dugo da bi obavio putovanje u oba smjera, ali nije jasno kako pamte put do istog dijela šume svake godine i kako je samo svaka treća generacija spremna da preleti više hiljada kilometara.

Posted by on 2017-02-14. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login