U Mostaru počinje 11. ”Street Art Festival”

U Mostaru počinje 11. izdanje Street Art festivala ulične umjetnosti. Gost ovogodišnjeg izdanja je američki umjetnik Mark Jenkins, koji koristi ulicu kao scenu i od kojeg će tokom trajanja festival učiti mladi umjetnici. Popratni program uključiće mlade grafitere, repere, producente, umjetnike, izlagače i afirmirane izvođače.

Street Arts Festival Mostar
Street Arts Festival Mostar

Još jedno izdanje Street Art festivala oživit će i obojiti Mostarske ulice čiji su se murali, nastali zna ovom festivalu, proteklih godina našli na listama najljepših u Evropi. Već je počela izrada nekoliko novih murala, a dolaskom američkog umjetnika Marka Jenkinsa ozvaničen je početak ovogodišnje manifestacije.

“Mnoga mjesta koja smo posjetili u Mostaru izgledala su napušteno i statično i mislim da će moje skulpture, posebno ona na kojoj osoba vrši rekonstrukciju prostora prikazati neko novo svjetlo i novi život tih prostora”, govori Marc Jenkins, umjetnik .

“Markove instalacije su pomalo bizarne i potresne i upravo smo to našli kao jednu zanimljivu poveznicu sa Gradom Mostarom gdje pokušavamo da ukažemo na neke stvari koje već godinama pokušavamo da proturimo kroz svoj rad”, kaže Sabina Maslo članica Udruženja „Rezon“

Udruženje „Rezon“ je službena platforma i organizator Festivala. Ove godine su, ističu, odlučili kao najavu festivala koristiti prefiks Re koji je sažeo viziju i misiju da re-kreiramo, re-generiramo i re-zoniramo. Osim glavnog programa pripremljen je raznolik popratni edukativni i zabavni sadržaj za sve generacije.

“Tako da mi već sutra obilježavamo 11 Street Art festivala u OKC Abrašević u okviru cjelodnevnog događaja gdje će biti i muzika, art market, dječiji kutak, performans sa grafiterima”, kaže Marina Đapić, jedna od organizatorica Street Art festivala.

Osim toga, ističe Đapić, bit će održana druženja sa građanima, filmska veče, grafit radionice, koncerti i druženja u prirodi na lokacijama širom grada. U narednim danima Mostar će biti dom mnogobrojnim umjetnicima koji se bave uličnom umjetnošću i koji žive od honorara koje tako zarade.

“Iz nekog razloga mene još uvijek ta činjenica oduševljava i dokazuje mi da taj prostor slobode koji dobiju od nas jeste objašnjenje zašto dolaze kod nas potpuno bez honorara”, kaže Maja Rubinić, članica Udruženja „Rezon“.

Lokacije gdje se ove godine oslikavaju četiri murala su: Sjeverni logor, Gimnazija na Španskom trgu, Vukovarska i Šantićeva ulica, dok će instalacije Marka Jenkinsa biti postavljene u Titovoj ulici.

Posted by on 2022-09-03. Filed under Kultura, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login