U Mostaru započeli Dani kulture Irana 2017.

Mostar, Stari most

Mostar, Stari most

Dani kulture Irana 2017. godine otvoreni su u utorak u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, u organizaciji Iranskog kulturnog centra u BiH.

Program manifestacije koja će trajati do 10. februara, ove godine bit će u znaku predstavljanja umjetnosti i umjetnika iz provincije Isfahan i sastojat će se iz nekoliko dijelova.

Tako će posjetioci moći vidjeti izložbu kaligrafskih radova Mohsena Sulejmanija, iranskih minijatura Mohsena Lahidžanijana, iranskog drvoreza Akbara Šahmandija, iranskih rukotvorina i fotografija Isfahana, te uživati u koncertu tradicionalne iranske glazbe.

Domaćin manifestacije, direktor Kosače Danijel Vidović poželio je dobrodošlicu gostima, kazavši kako Iran kao jedna velika zemlja i slijednica velikih civilizacija ima što pokazati. Izrazio je zadovoljstvo što se Danima kulture Irana, koji se u Mostaru održavaju po drugi put, može doprinijeti razvoju i približavanju dviju kultura.

Ambasador Irana u BiH Mahmoud Heidari kazao je kako je ovaj događaj potvrda dobre saradnje Irana i Bosne i Hercegovine te kako su kultura i umjetnost dvije izuzetne vrijednosti koje povezuju ljude i narode.

Nakon Mostara, Dani kulture Irana 2017. sele se u Sarajevo gdje će se održavati do 17. februara.

Posted by on 2017-02-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login