U Mrkonjić Gradu u pripremi gradnja toplane

toplana

toplana

Izgradnja toplane u Mrkonjić Gradu jedan je od mogućih projekata Vlade Republike Srpske (RS), izjavila je jučer ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić. Brkićeva je tokom posjete opštini Mrkonjić Grad rekla da postoji velika mogućnost da iz bio-mase bude obezbijeđena potrebna količina energije.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija rekao je novinarima da opština na izgradnji toplane radi još od 2005. godine, dodavši da je do sada uložila 400.000 KM za kupovinu zemljišta, projekat toplane, te određene takse.

Direktor Šumskog gazdinstva “Lisina” Nedeljko Antić rekao je da ovo gazdinstvo koje posjeduje 5 141 000 kubika šume, godišnje izvozi 20 000 metara kubnih.

“To znači da ima dovoljno otpadnog materijala za opsluživanje jedne toplane koja će u optimalnim uslovima zagrijavati 10 000 od sadašnjih 20 000 stanovnika”, naveo je Antić.

Na sastanku je konstatovano da toplifikacija opštine, sa onim što je do sada uređeno, ima velike izglede da konkuriše za direktna strana ulaganja.

Sastanku su, osim Brkićeve, prisustvovale i načelnik Odjeljenja za razvojne projekte u Slobodanka Dubravac i načelnik Odjeljenja za razvojne projekte i obnovljivu energiju Nada Milovčević.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login