U osam škola BiH fubal postao alat dobre komunikacije

Projekat “Football3 za mir – Fudbal kao oružje društvene promjene i razvoja mladih ljudi” uspješno je realizovan u osam osnovnih škola u opštinama Jajce, Busovača i Vitez.

Nastavnici i učenici koji su učestvovali u projektu obučeni su da koriste fudbal kao alat dobre komunikacije, a svim školama je donirana i sportska oprema.

,,Cilj ovog projekta je da se fudbal koristi, ne samo kao alat za promociju dobre komunikacije, već takođe kao alat za poštovanje različitosti kod učenika koji odrastaju pod uticajem sukoba i etničkih podjela”, ističe Dijana Pejić, izvršna direktorica Genesis Project-a, organizacije koja je implentirala projekat pod pokrovitljstvom Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.

Football3 je jedinstven način igranja fudbala koji mijenja živote širom svijeta. Zasniva se se na načelu da su osnovne vrijednosti poput fair play-a, ravnopravnosti spolova, timskog rada, poštovanja i odgovornost jednako važne kao i fudbalske vještine. Nazvana po “tri poluvremena” – razgovora prije utakmice, utakmica i razgovora nakon utakmice – football3 metodologija uključuje ključne životne lekcije u svaku utakmicu. Bez obzira gdje da se igra i primjenjuje središnja ideja football3 metodologije uvijek je ista: koristiti samu igru fudbala za obrazovanje i osnaživanje mladih ljudi.

Prema riječima Saše Šarića, koordinatora aktivnosti, posebno je zadovoljstvo što je projekat prepoznat kao važan od strane donatora, a njegova sama realizacija je ispunila očekivanja.

O uspješno provedenom projektu svjedoče i izjave učesnika.

,,Football3 jednako tretira i djevojčice i dječake i trebalo bi ga uvesti u škole, jer nas uči kako da radimo kao tim”, govori Marija Popović, učenica OŠ «Busovača».

Kako ističu nastavnici fizičkog vaspitanja Indira Popaja i Almir Vunić u Osnovnoj školi ,,Jajce” iz Kruščice u football3 utakmici pobjeda jedne ekipe je najmanje važna.

,,Obje ekipe djeluju kao jedna velika porodica. Kroz football3 učenici uče kako na pravilan način riješti sukob i poštovati igrače iz suparnička ekipe”, istakla je Indira Popaja.

Almir Vunić naglašava da se kroz football3 utakmice učenicima nude razne mogućnosti bez obzira na njihove sposobnosti.

«Učenici imaju mogućnost da učestvuju u zdravoj, sportskoj aktivnosti, da uče o životnim vrijednostima, da nauče poštovati i biti odgovorni prema sportskom protivniku bez obzira ko je taj protivnik”, zaključuje Almir Vunić.

Posted by on 2019-06-21. Filed under Busovača, Jajce, Vijesti iz BH gradova, Vitez. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login