U posjeti selu Umoljani na Bjelašnici: Prirodne ljepote koje ostavljaju bez daha

Gradina BjelašnicaBiser Bjelašnice, selo Umoljani, nalazi se na 1.350 metara nadmorske visini i jedno je od rijetkih naselja u kojima se odvija život i tokom zime kad padnu veliki snjegovi.

Ovo je mjesto gdje priroda nije štedjela kad je dijelila darove, a izuzetnom ljepotom očarava u svakom godišnjem dobu, kako slučajnog posjetioca tako i brojne turiste, koji  sve češće ovdje navraćaju. Nije ni čudo, jer se pored netaknute prirode može vidjeti i bogata nekropola stećaka, čuvena Umoljanska džamija, Okamenjena aždaha i vijugavi Studeni potok, uz staru Gradinu i katune u kojima je život  odavno stao. U neposrednoj blizini je još neistraženi kanjon Rakitnice, a iznad ovog naselja je najviše selo u BiH – Lukomir. Oni koji obiđu nesvakidašnje umoljanske ljepote uvijek se ponovo vraćaju, jer ovo bajkovito mjesto plijeni i traži da ponovo bude viđeno. To su shvatili i mještani Umoljana, pa se sve više počinju baviti planinskim turizmom i nude udoban smještaj sa domaćom hranom i organizovanim obilaskom svih ovih mjesta.

Bujna vegetacija

Krajolik Umoljana spada među najljepše na ovom području. Južna strana je tipični kraški pejzaž, suh i uglavnom neplodan. Na sjeveru je bujna vegetacija sa gustim šumama i zelenim pašnjacima idealnim za šetnje, planinarenje i izlete. Na samom ulazu u selo je Umoljanska džamija sa specifičnom munarom prilagođenom oštroj zimi i velikim snjegovima. Nema pisanih tragova kada je džamija sagrađena, ali se predspostavlja da je od nje starija smo Turhan Emin-begova džamija u Ustikolini. Neki od historičara smatraju da je izgrađena na bogumilskim stećcima, koji su u njenim temeljima. U augustu se ispred džamije svake godine uči mevlud, a potom na prostranoj zaravni održava čuveni umoljanski teferič.

Ostaci drevnih naselja su razbacani oko sela sa velikim brojem nadgrobnih spomenika-stećaka smještenih visoko na kamenim hridinama. Na brdu Pošiljak mogu se vidjeti zidine od zemlje za koje geolozi smatraju da su stare 2.500 godina. Nedavna istraživanja su pokazala da je to ilirska gradina i koja je služila za odbranu naselja. Na ovom mjestu se nalaze i autentični katuni-kolibe u kojima mještani borave dok je stoka na ispaši. Djeluju nestvarno kao da su istrgnuti iz davnog vremena, jer se u njima živi bez struje, a hrana se sprema direktno na vatri.  Nekropola stećaka u Dolovima je 200 metara od mosta na ulazu u selo i ovo mjesto ima svoju legendu, koja kaže da su to nadgrobni spomenici dvojnim svatovima. Jedni su vodili mladu, a drugi su pošli po nju i tamo gdje su se sreli, sukobili su se i poubijali.

Studeni potok

Studeni potok

Studeni potok

Dolina Studenog polja sa fascinantnim potokom je magično mjesto skriveno iza ljetnog pastirskog sela Gradine i privlači mnoge posjetioce.

Cijelom dužinom prelijepe livade vijuga potok i u sjećanje doziva sliku aždahe – velike zmije, koja je po legendi došla u selo da ga uništi. Potok slijedi vijugavu liniju zmijskog tijela i završava se vodopadom Badnji u kanjonu Rakitnice. Ova Rijeka je jedna od najvećih pritoka Neretve i ima 26 kilometara dugačak, nepristupačan i nevjerovatno lijep kanjon, koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice. To je jedan od najdubljih kanjona u Evropi još nedovoljno ispitan sa endemskim primjercima flore i faune. Cijelom dužinom kanjona teče kristalno čista voda koja se može na svakom mjestu piti.

Na obroncima sela sa lijeve strane smještene su stare vodenice – mlinovi na vrelu Sedrenik koje izvire iz kamena. I vodenice su privlačne posjetiocima pa ne propuštaju da ih obiđu i nauče stare običaje i vide predmete koje su mještani Umoljana nekada koristili.

Turista sve više
 
Sve ovo govori da u Umoljanima oni koji navrate mogu mnogo toga vidjeti i istinski uživati u njegovim ljepotama, a takvih je iz dana u dan sve više.  Spremni su i mještani da dočekaju svakog gosta i uz tradicionalnu ljubaznost ponude smještaj u pansionima i privatnim kućama. Nedavno ih je u tome pomogla i SERDA, pa je za pet domaćina koji su odlučili da se bave turizmom obezbijedila novčana sredstva kroz projekt koji se trenutno realizira. U kuću Emina Fatića, koji se prije 15 godina prvi u Umoljanima počeo baviti turističkom djelatnošću, godišnje dođe preko 500 gostiju i odavde svi odlaze puni energije, preporođeni i zadovoljni.

Bjelašnica– Umoljani su samo 50 kilometara udaljeni od Sarajeva, a postoji i asfaltni put kojim se lako i pristupačno stiže u selo. Možemo se pohvaliti da imamo dosta inostranih gostiju iz cijelog svijeta koji dolaze uglavnom u ljetnom periodu, ali ima i domaćih koji navrate, pogotovo vikendom.

Privlači ih i domaća kuhinja sa starim jelima i organskim proizvodima, povrćem, sokovima i čajevima. Cijene su ostale nepromijenjene od kada sam počeo raditi pa pozivam ljubitelje prirode da navrate u Umoljane, jer će imati šta vidjeti, poručio je Fatić.

Legenda o imenu

Mnogo je legendi o Umoljanima i njegovim znamenitostima koje žitelji ovog sela rado pričaju i ne žele da ikada budu zaboravljene. Takva je i legenda o imenu sela. Ogromna aždaha je izašla iz kanjona Rakitnice koji je udaljen tri kilometra od sela i prošla kroz Studeni potok vijugajući sa namjerom da pojede mještane. Kad su je primijetili, oni su se povukli na brdo Pošiljak i dugo se molili i umolili Boga da se aždaha okameni. Ostatci kamene nemani i danas se mogu vidjeti na tom mjestu.

Zarifa TURKOVIĆ, Oslobođenje

Posted by on 2014-09-23. Filed under Top Destinacije, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login