U Prijedoru otvorena izložba Radomira Sovilja

Prijedor

Prijedor

U izložbenom prostoru Muzeja Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba slika akademskog slikara Radomira Sovilja.

Direktor muzeja Milenko Radivojac istakao je da Sovilj potiče iz prijedorske slikarske porodice koja je umjetnosti podarila četiri umjetnika.

“Otac i tri sina već su više do tri decenije prisutni na našoj savremenoj likovnoj sceni. Radomir kao najstariji sin imao je do sada samo jednu samostalnu izložbu i to daleke 1980. godine i evo poslije 32 godine ponovo se predstavlja svojim sugrađanima”, rekao je Radivojac.

On je dodao da 40 slika Radomira Sovilja, koje su rađene različitim tehnikama, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Otvarajući izložbu, istoričar umjetnosti iz Banja Luke Danka Damjanović istakla je da je ovo u posljednjih nekoliko godina najbolja izložba koju je Prijedor vidio.

“Ona je na svaki način posebna, a prije svega iz činjenice da su svi mislili da je umjetnik nestao, da se povukao u sebe što i jeste njegova osobina. Međutim, on je sve to vrijeme radio i iz te ćutnje izrodilo se jedno umjetničko djelo koje ovako objedinjeno izgleda sjajno”, rekla je Damjanović.

Izložba, koja je prodajnog karaktera, biće otvorena petnaest dana.

Posted by on 2012-03-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login