U proljeće iduće godine fasada Vijećnice s nekadašnjim sjajem

Vijećnica, SarajevoVeliki dio radova na izgradnji i rekonstrukciji fasade sarajevske Vijećnice u okviru treće faze obnove je završen, te se očekuje da bi do proljeća iduće godine kompletna fasada ovog reprezentativnog objekta trebala dobiti stari sjaj, kazala je koordinatorica na projektu obnove Vijećnice u Gradskoj upravi Vildana Jakić.

Ugovor o izvođenju građevinskih i građevinsko-zanatskih radova s građevinskim preduzećem “Bosna” zaključio je Grad Sarajevo. Treća faza radova obuhvatila je grube građevinske radove unutar objekta te izradu i rekonstrukciju fasade objekta s fasadnom stolarijom. Jakić navodi da je do sada završena izrada i postavljanje betonskih ljiljana na cijelom objektu Vijećnice, zatim kameni elementi, od kojih je određeni dio restauriran, a drugi koji su bili u potpunosti uništeni su zamijenjeni.

Također su završeni betonski i kameni vijenac i tri sloja na fasadi, na kojoj se trenutno izvode restauratorski radovi. “Restauratorski radovi su vrlo obimni i složeni. Trenutno na objektu radi šest kipara, 12 radnika na restauratorskim radovima, te još 12 zidara na otvorima prozora i špaletama. Cilj je da se svi dijelovi na fasadi objekta koji se mogu restaurirati restauriraju, a oni koji su totalno uništeni, kao što su kameni elementi, izlijevaju se u posebne kalupe i zatim postavljaju na fasadu”, kazala je ona.

Navodi da se u ovoj godini očekuje završetak plemenitog sloja fasade barem s jedne strane objekta. Restaurirani dijelovi fasade ove se godine neće bojati, već na proljeće, kako bi se vidjelo njihovo reagiranje na vremenske uslove. Rok za završetak radova u okviru treće faze obnove je 31. maj 2012. godine. Treća faza obnove vrijedna je četiri miliona i 600.000 KM, dok je procijenjeno da će obnova kompletnog objekta Vijećnice iznositi oko 25 miliona KM.

Jakić naglašava da su sredstva za četvrtu fazu radova u iznosu od oko 14 miliona KM osigurana iz IPA fondova 2009/2010. godine. Delegacija EU u BiH raspisala je 3. septembra tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju ove faze radova, te se očekuje da će do kraja godine biti izabran izvođač, a početkom iduće godine zaključen ugovor za početak radova.

“Ova, završna faza obuhvatit će radove u kompletnom interijeru – sve vrste instalacija, te slikarske i gipsane dekoracije, odnosno dovođenje objekta u funkciju. Rok za završetak radova je 20 mjeseci, pa se očekuje da bi Vijećnica mogla biti u cjelosti obnovljena do kraja 2013. godine”, istaknula je Jakić.

Prema Odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kojom je Vijećnica proglašena nacionalnim spomenikom, definirana je i buduća namjena ovog objekta.

Ona će tako imati višenamjenski karakter – u njoj će biti smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i sala za sjednice Gradskog vijeća, a njen će prostor biti korišten i za različite protokolarne događaje svih nivoa vlasti, koncerte i izložbe.

Posted by on 2011-09-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login