U RS edukacija za razvoj poslovnih zona

olovkaMenadžer Odjeljenja za poslovni razvoj Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske /RS/ Mićo Stanojević rekao je jučer na Palama da je cilj jednodnevnog seminara o uspostavljanju i razvoju poslovnih zona, edukovanje lokalne zajednice o tome kako krenuti u razvoj poslovnih zona i koje su uloge opštine u tome.

Stanojević je rekao da poslovne zone izgrađuju opštine, zbog čega je i seminar organizovan za opštinske uprave i razvojne agencije, odnosno za one koji će odlučivati o izgradnji zona i one koji će provoditi te projekte.

“Ključna je uloga opštine, jer je ona ta koja pokreće i identifikuje gdje će biti neka zona, a onda se priprema projekat i traže investitori i izvori finansiranja”, rekao je on i dodao da je to vrlo složen i dugoročan proces.

Stanojević je istakao da su seminare u Banjaluci i Istočnom Sarajevu organizovali u saradnji sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju /GTZ/.

“Želimo da se na pravi način pristupi razvoju poslovnih zona, jer su to veliki infrastrukturni projekti i nema prostora za pravljenje grešaka. Tu se od početka moraju smanjiti maksimalno rizici da bi se došlo do izgrađene zone”, rekao je on i dodao da je još važnije da zona bude popunjena, jer se uloži više miliona u nju, a na kraju nema investitora koji će ući u tu zonu.

Stanojević je istakao da je na području Istočnog Sarajeva pokrenuto nekoliko lokacija za izgradnju poslovnih zona i to u Istočnoj Ilidži gdje bi se krenulo od “nule”.

On je napomenuo da se poslovne zone mogu praviti i u preduzećima koja su pod stečajem, kao što je “Famos” na Palama, gdje zgrade propadaju.

Stanojević je naglasio da treba vidjeti šta se realno tu može proizvoditi, da se to pokrene, i traže investitori koji su voljni uložiti sredstva u proizvodnju.

On je naglasio da na Palama postoje i vojne kasarne koje imaju izgrađenu osnovnu infrastrukturu i tu se može pokrenuti manja zona za manja preduzeća.

“Problem ovih prostora je što su brdoviti i treba uraditi dosta zemljanih radova. To su ogromne investicije i onda je bolje pokrenuti ono što je bila fabrika, lokacije koje imaju infratsrukturu, jer nema sredstava da bi se pravile velike poslovne zone”, zaključio je menadžer Odjeljenja za poslovni razvoj Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Mićo Stanojević.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login