U Sarajevu započelo snimanje filma “Naša svakodnevna priča”

Naša svakodnevna pričaSnimanje filma “Naša svakodnevna priča“, scenaristice i redateljice Ines Tanović, počelo je danas na sarajevskoj pijaci Markale. “Veoma sam sretna što sam nakon četiri godine rada na scenariju, napokon dočekala dan da počnemo da snimamo.

Kao što je poznato, u BiH je jako teško doći do realizacije filma i mi smo danas krenuli i planiramo da snimanje traje tri nedjelje uglavnom u Sarajevu i jedan dan u Sloveniji”, izjavila je Tanović nakon snimanja scene filma na toj lokaciji.

Film predstavlja Sarajevo danas u kome porodica Sušić živi našu svakodnevnu priču koja je sklopljena kao kolaž prepoznatljivih sudbina.

“Radi se o uticaju prošlog, ratnog vremena na današnje, tranzicijsko društvo gdje dolazi do raspada porodice, propasti firme i gdje na kraju, nakon otkrivanja majčine bolesti, porodica shvata istinske vrijednosti za koje se valja boriti”, dodala je Tanović.

Sudbine glavnih likova uvezane su taktom tradicionalne bosanske pjesme – sevdalinke u kojoj sevdah oslikava njihovo emotivno stanje i čežnju.

Uloge u filmu tumače renomirani glumci iz BiH i regije: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Vedrana Seksan, Maja Izetbegović, Nina Violić, Boro Stjepanović, Goran Bogdan, Enis Bešlagić, Aleksandar Seksan, Goran Navojac, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Moamer Kasumović.

Producent je Alem Babić, direktor fotografije Erol Zubčević, kostimografkinja Sanja Džeba,a scenograf Mario Ivezić. Koproducenti su Dunja Klemenc iz Slovenije i Zdenka Gold iz Hrvatske.

Film je dobio sredstva Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

“Dobili smo sredstva slovenskog i hrvatskog filmskog fonda kao i podršku Euroimagesa. Naravno, i pored tih sredstava i dalje se radi o niskobudžetnom igranom filmu za čiju produkciju i dalje nedostaje jedan dio finansija”, kazala je Ines Tanović.

Posted by on 2014-06-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login