U SARTR-u predstava ‘Pink Moon’ u okviru Sarajevske zime

Pink Moon
Pink Moon

Nova predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Pink Moon”, po tekstu mladog bh. autora Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog, koja je svoju premijernu izvedbu imala u januaru ove godine, bit će izvedna u petak, 8. februara u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru pozorišnog programa 35. internacionalnog festivala “Sarajevska zima” 2019.

Po riječima Bevande, “Ružičasti mjesec” je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci.

  • Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu. A možda nije ništa od toga, nego samo intimna priča koja se odvija između četiri zida jednog stana u kojoj četiri lika tokom jedne večeri na teži način dolaze do kolektivne katarze – pojasnio je Bevanda.

Osim rediteljskog angažmana, Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

U narednom periodu, Bosansko narodno pozorište Zenica počinje s radom na novoj predstavi po dramskom tekstu “Ljudožderka” autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije, čija se premijerna izvedba očekuje na Velikoj sceni zeničkog BNP-a krajem marta, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

Posted by on 2019-02-08. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login