U svijetu sve veći broj turista

turistiU prošloj godini ukupan broj turista na globalnom nivou iznosio je 1,138 milijarde, što je 4,7 posto više nego u 2013., a za tekuću godinu očekuje se daljnji rast putovanja u inostranstvo od 3,0 do 4,0 posto, objavila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

U 2014. zabilježen je peti uzastopni godišnji rast broja turista u svijetu, počev od 2009., a prema prognozi te organizacije, prosječni rast do 2020. bit će 3,0 posto.

To znači i da se za 2014. može očekivati nastavak rasta međunarodnih prihoda od turizma o čemu će podaci biti objavljeni u aprilu ove godine, navodi UNWTO.

Podsjećaju da je globalni prihod od turizma za 2013. dostigao 1.187 milijardi američkih dolara ili 230 milijardi dolara više nego u pretkriznoj 2008. koja je bila odlična godina za svjetski turizam.

Posmatrano po regionima, u Evropi je stopa rasta broja stranih turista iznosila 4,0 posto, uz više od 588 miliona turističkih dolazaka.

U Americi je u prošloj godini bilo 7,0 posto više stranih turista, i to je ujedno i najveća stopa rasta, u Aziji-Pacifiku 5,0 posto više, na Bliskom Istoku 4,0 posto, Africi 2,0 posto više, sjeverna i južna Evropa zabilježile su rast od 7,0 posto, dok su rezultati skromniji u zapadnoj Evropi, sa 2,0 posto više dolazaka stranih turista, navodi se u saopćenju objavljenom na web stranici UNWTO-a.

Poslije tri godine rasta, srednja i istočna Evropa bilježe stagnaciju turističkih dolazaka.

Sa ukupnim brojem dolazaka turista, Evropa i dalje zadržava svoj vodeći tržišni udio među svim regionima svijeta, sa oko 50 posto.

Sličnu dinamiku Svjetska turistička organizacija predviđa svim regionima i za 2015., zasnivajući svoju prognozu na porastu turističke tražnje i na smanjenju cijena nafte, što će smanjiti troškove prijevoza i podstaći privredni rast, podizanjem kupovne moći i potrošnje domaćinstava.

Posted by on 2015-02-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login