U svijetu vlada sve veći strah od nezaposlenosti

nezaposlenostPrema rezultatima istraživanja, koje je britanska medijska kuća BBC provela u 23 zemlje svijeta sa 11.000 ljudi, nezaposlenost izaziva sve veću zabrinutost.

U godišnjoj anketi pod nazivom “Svijet govori” ispitanicima je tokom prošlog mjeseca data lista na kojima su navedene zabrinutosti i od njih je zatraženo da o tome razgovaraju sa prijateljima ili članovima porodice.

U anketi, koju je obavila agencija Globescan korupcija i siromaštvo su i dalje na vrhu liste ali je nezaposlenost pomenulo 18 posto ispitanih što je za šest posto više nego tokom prvog ispitivanja 2009. godine.

Porast zabrinutosti od eventualnog gubitka posla primjetna je u svim zemljama, mada je korupcija najviše pominjana kao glavna tema koja izaziva globalnu zabrinutost.

Na vrhu liste zemalja, u kojima je eventualni gubitak posla najizraženija zabrinutost, nalazi se Španija, gdje je 54 posto ispitanih govorilo o toj temi.

Španija se nalazi u središtu dužničke krize u eurozoni i stopa nezaposlenosti mladih u regionu veća je od 40 posto.

Posted by on 2011-12-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login