U TE Kakanj pušta se u rad Blok 6 snage 110 MW

Kakanj

Kakanj

U Termoelektrani „Kakanj“ sutra će zvanično biti pušten u rad revitalizirani Blok 6 snage 110 MW.

Vrijednost investicije je 94,4 miliona KM, a riječ je o vlastitim sredstvima Elektroprivrede BiH i ujedno najvećoj investiciji u Federaciji BiH u 2011.godini.

Puštanju u rad Bloka 6 prisustvovat će Nermin Nikšić, premijer FBiH, Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH (JPEPBiH) i članovi Uprave Revitalizacija Bloka 6 Termoelektrane – Kakanj“.

Radni vijek Bloka 6, koji je prethodno bio u funkciji 35 godina, produžen je na ovaj način za dodatnih 15 godina, čime je poboljšana pogonska spremnost, povećan stepen korisnog djelovanja i smanjena emisija polutanata.

Ulazak u pogon Bloka 6 omogućit će JP Elektroprivreda BiH povećanje proizvodnje električne energije za dodatnih 600 miliona kWh električne energije godišnje, a rudnicima za ovu proizvodnju, na godišnjem nivou, isporuku više od 500 hiljada tona uglja, saopćeno je iz JP EPBiH.

U toku realizacije projekta povremeno ili tokom cijelog procesa rada bilo je angažirano oko 3.500 radnika, a indirektno više od 7.000 radnika na projektovanju, izradi opreme, transportu, špediterskim uslugama, carinskim i drugim administrativnim poslovima.

Uz inozemne kompanije, u realizaciji projekta učestvovala je 61 kompanija iz BiH.

Na svečanosti puštanja u rad revitaliziranog Bloka 6 Termoelektrane “Kakanj” bit će prezentirani poslovni rezultati koje je Uprava JP EPBiH ostvarila u proteklih godinu dana.

Posted by on 2012-05-29. Filed under Ekonomija, Kakanj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login