U toku selekcija bh. predstava za 64. izdanje Festivala MESS

Ovogodišnja selektorica bosanskohercegovačkih predstava 64. izdanja Festivala MESS je Marina Vujčić, istaknuta hrvatska spisateljica, dramatičarka i književna urednica. Vujčić će od prijavljenih predstava, izabrati produkcije za koje smatra da najbolje predstavljaju bh. teatarski život u prethodnoj sezoni.

Finalna selekcija bh. predstava bit će objavljena do kraja juna ove godine.

Na književnoj sceni pojavila se 2010. godine romanom “Tuđi život”. Od tada je objavila još šest romana: “A onda je Božo krenuo ispočetka” (2014.), “Mogla sam to biti ja” (2015.), “Susjed” (2015.), “Otpusno pismo” (u koautorstvu s Ivicom Ivaniševićem, 2016.), “Pitanje anatomije” (2017.) i “Pedeset cigareta za Elenu” (2019.).

Knjigu dnevničkih zapisa “Stolareva kći” objavila je 2021. godine.

Prošle godine izdala je roman “Sigurna kuća”.

Dobitnica je V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman za roman “Susjed”, te višestruka dobitnica Nagrade Marin Držić za drame.

Trenutno se u hrvatskim pozorištima igraju četiri njezine drame: “Plodna voda” u HNK Zagreb, “Umri ženski” u Kazalištu Kerempuh, “Podmornica” u Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život, “Tvorničke postavke” napisane u paru s Ivicom Ivaniševićem, u Kazalištu Moruzgva, te dvije predstave nastale prema njezinim romanima “Susjed u Studiju Exit” i “Zagubljeni par” u produkciji Teatra Erato, prema romanu “Otpusno pismo”.

U Gradskom kazalištu lutaka Split igra se njezina dramatizacija “Nije pas beštija”, nastala prema “Pasjim noveletama” Miljenka Smoje.

Bila je stalna saradnica Kazališta Ulysses i direktorica Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split. Danas radi kao voditeljica kulturnih programa u Kantunu kulture u Trogiru.

Posted by on 2024-03-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login