U Tovarniku stotinjak izbjeglica

izbjeglice, HrvatskaU krugu policijske postaje u Tovarniku u srijedu prijepodne nalazi se 100-njak izbjeglica i u toku je njihova registracija, a uglavnom je riječ o osobama pristiglim sa srbijanskog graničnog prijelaza Šida, doznaje se od načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarko-srijemske županije Zdravka Kelića.

“Operativne snage zaštite sistema i spašavanja do kraja dana na ovome području očekuju oko 500 izbjeglica koji su krenuli sinoć autobusima iz Preševo sa srpsko-makedonske granice”, rekao je Kelić, dodavši da će se izbjeglice naknadno u organiziranim prijevozom prevoziti prema Zagrebu.

Prve izbjeglice hrvatska policija uočila je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.

Radnici  i volonteri Hrvatskog Crvenog križa (HCK) ušli su u prostor oko policijske postaje u Tovarniku gdje su primljene izbjeglice te im dijele vodu, hranu i higijenske potrepštine.

“Fokusirani smo prvo na žene i djecu, koje ima poprilično. Ljudi su vidno umorni i iscrpljeni, pa su neki zatražili i medicinsku pomoć od hitne medicinske službe, dok dijelu medicinsku pomoć pruža i interventni tim HCK-a u kojemu je i liječnik”, izjavila je Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Katarina Zorić.

Dodala je kako pomoć izbjeglicama u Tovarniku trenutno pruža 30-ak volontera HCK iz cijele Hrvatske, a očekuje se dolazak još volontera.

Prema pisanju medija većina izbjeglica su Sirijci i Afganistanci.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj. Tako su autobusi koji su dosad izbjeglice prevozili iz prihvatnog centra u Preševu prema Mađarskoj u utorak navečer na vjetrobrane postavili novo odredište: Šid, odnosno međunarodni prijelaz između Srbije i Hrvatske Šid -Tovarnik.

Posted by on 2015-09-16. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login