U Trebinje preseljen pogon Swisslion-Takovo

Swisslion-TakovoPogon za proizvodnju biskvita Prehrambene industrije “Swisslion-Takovo”, zbog skorog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju preseljen je iz Siska u Trebinje. Radovi na instaliranju nove motažne hale za proizvodnju biskvita su u toku.

U trebinjskom pogonu očekuju već u narednom mjesecu početak proizvodnje, a nova proizvodna linija će uposliti 45 prekvalificiranih radnika Industrije alata Trebinje.

Direktorica trebinjske Prehrambene industrije “Swisslion-Takovo” Vesna Vujović se nada nastavku dobre prodaje nove proizvodne linije, što bi moglo do dovede do, kako kaže, upošljavanja dodatnih radnika, odnosno otvaranja novih radnih mjesta.

“Prilagođavamo proizvode potrebama tržišta“, rekla je Vujović.

Novi pogon za proizvodnju biskvita je u halama ranije veoma uspješne, ali ugašene Industrije alata Trebinje, u čijem prostoru je 2009. otvoren pogon Prehrambene industrije.

Kroz program prekvalifikacije za novi posao prošlo je oko 150 bivših radnika metalskog dijela industrije.

Industrija alata Trebinje, čiji je većinski vlasnik “Swisslion-Takovo”, odnosno Rodoljub Drašković, od Vlade RS je u februaru mjesecu ove godine dobila saglasnost za izmjene i dopune Ugovora o prodaji državnog kapitala u preduzećima tog nekadašnjeg poslovnog sistema.

Uvjetno su oslobođeni i kazne od 15,3 miliona KM, koju je obračunala Investiciono-razvojna banka RS (IRBRS), zbog neizvršavanja obaveza kupca, dok on ne izmiri sve obaveze iz ranije potpisanog protokola.

Također u protokolu je definirno i rješavanje poreznih obaveza koje iznose oko 17,2 miliona KM.

Posted by on 2012-08-07. Filed under Ekonomija, Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login