U tri kantona oštećeno i uništeno 56 škola

poplave, školaKoordinacija ministara obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, koju čine federalni ministar obrazovanja i nauke te kantonalni ministri obrazovanja, na tematskoj sjednici održanoj u Sarajevu, razmatrala je stanje odgojno-obrazovnih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon poplava i prioritetne planove djelovanja.

Prema izvještajima ministara obrazovanja iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona od posljedica poplava i pokrenutih klizišta na području ova tri kantona oštećen je 51 odgojno-obrazovni objekt dok je pet potpuno uništeno, prenosi Patria.

Na sjednici posvećenoj aktuelnoj problematici zaključeno je da nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja u saradnji sa kantonalnim i općinskim komisijama za procjenu štete, štabovima civilne zaštite te drugim nadležnim institucijama, u što kraćem roku izvrše konačne procjene nastalih šteta na školskim objektima kako bi se mogle poduzeti sve neophodne aktivnosti na njihovoj sanaciji i osposobljavanju.

Izvještaji o stanju sa procjenama nastalih šteta svih uništenih i oštećenih odgojno-obrazovnih objekata neophodni su i potencijalnim donatorima, ali i radi utvrđivanja prioriteta u raspodjeli postojećih sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, namjenjenih za poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH, a koja će biti usmjerena isključivo prema ugroženim područjima u ovih pet kantona.

Posted by on 2014-05-31. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login