U Unsko-sanskom kantonu nezaposleno 44.000 osoba

nezaposleni

nezaposleni

Ukupan broj nezaposlenih na našoj evidenciji je 44.000. Ovo je mjesečni izvještaj i konačna brojka se stalno mijenja – izjavio je za Oslobođenje direktor Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona Nijaz Delić.

Po njegovim riječima postoje oscilacije broja nezaposlenih po periodima, te kada jesen dođe, dolazi do masovnih odjavljivanja radnika, sezonskih i obrtničkih djelatnika i povećanja broja nezaposlenih.

“Januar i februar su po tom pitanju najgori i mislim da je većina nezaposlenih prijavljena u Zavodu, mada ima i onih koji se uopšte ne prijavljuju. Tako da, prema našim procjenama, stopa nezaposlenosti u našem kantonu se kreće između 58 i 60 posto” – kazao je Delić.

Dodao je da se naknade za nezaposlenost isplaćuju po pravu koje ostvaruju nezaposleni i zavise od visine staža.

“Redovno ih pratimo i isplaćujemo. Isplatili smo upravo naknade za juli i federalni Zavod za zapošljavanje nam pomaže po pitanju nedostajućih sredstava. S druge strane, mi na evidenciji imamo 25 hiljada onih koji ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu. To nas najviše financijski opterećuje, jer sada ispada da je služba za zapošljavanje socijalna ustanova umjesto da višak sredstava usmjeravamo kao poticaj za ostvarenje novih radnih mjesta. Dakle, buduće izmjene zakona iz ove oblasti riješile bi mnogo problema i za nas” – kazao je Delić.

Posted by on 2013-08-20. Filed under Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most, Velika Kladuša, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login