U Visokom predstavljanje projekta “Etnografija moštranskog kraja”

VisokoU povodu obilježavanja 17. maja, Evropske noći muzeja i 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, “Zavičajni muzej” Visoko, Omladinsko udruženje “Bedem” Donje Moštre, “Aktiv žena Donje Moštre” i KUD “Biser” Donje Moštre predstavit će danas zajednički projekt pod nazivom “Etnografija moštranskog kraja”.

Realizacija projekta planirana je kroz održavanje više prigodnih kulturnih manifestacija različitih formi kao što su izložbe, radionice, performansi, projekcija dokumentarnog filma i druge aktivnosti u kojima će se istaći etnografske, antropološke, kulturološke i sociološke karakteristike materijalne i nematerijalne kulture visočkog kraja.

Cilj je afirmisati kulturu i običaje visočkog kraja, uključiti što veći broj osoba i institucija u projekt kako bi se povezali brojni predmeti u cjeline, kao dijelove kulturne baštine lokalne zajednice i njenog kolektivnog pamćenja.

Projektom se želi osuvremeniti komunikacija na relaciji muzejske zbirke-predmeti-posjetitelji-lokalna zajednica, što bi rezultiralo zajedničkom memorijom.

Osim ovih aktivnosti, Zavičajni muzej planirao je realizovati i niz drugih projekata, kao što su “Izložba artefakta Starog vijeka” i projekt “Rekognosciranje terena i arheološka istraživanja srednjovjekovnog lokaliteta Muhašinovići, na kojem je pronađena ploča Kulina bana”.

Projekt će biti predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u JU Centar za kulturu, foaje Gradskog kina Visoko.

Posted by on 2014-03-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login