U vojnoj paradi u Beogradu učestvuje 3.000 vojnika, 300 oklopnjaka i riječna flotila

Beograd

Beograd

Vojna parada povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu i sto godina od početka Prvog svjetskog rata, kojoj će prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin, održaće se u Beogradu, 16. oktobra.

Srbijanska vojska ovih dana predano radi na pripremi parade, koja će se održati nakon 29 godina u ovom obimu u Srbiji,  javlja dopisnik Anadolu Agency.

Na paradi će učestvovati oko tri hiljade vojnika iz Srbije, koji pripadaju pešadijskom, vazduhoplovnom i motorizovanom ešalonu. Otvorit će je počasna artiljerijska paljba sa Ušća, u Novom Beogradu, iz šest artiljerijskih oruđa sa po tri plotuna.

Prvi put na paradi će biti izveden defile brodova rečne flotile i padobranski desant u okviru kojeg će 30 padobranaca izvesti skokove, a biće izveden i egzercil garde, a u okviru motorizivonog ešalona biće predstavljeno više od 300 vozila i sredstava kopnene vojske, kao što su tenkovi, inženjerske mašine, džipovi, raketni sistemi i sl.

Gosti ruske akrobate

Osim vojnika, pripadnika Vojske Srbije, na paradi u Beogradu, gostovaće i prikazati svoj nastup i akrobatska grupa „Striži“ iz Rusije, koja leti MIG-ovima 29.

Zastave koje će nositi kadeti u prvom podešalonu prilikom defilea su replike pukovskih ratnih zastava iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, zastave koje su nosile vojske koje su oslobađale Beograd, odnosno Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije (NOVJ) i Crvena armija te aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Ono što paradom pripadnici vojske žele da pokažu su tri misije Vojske Srbije, tj. odbrana zemlje, učešće u svetskim mirovnim misijama i pomoć stanovništvu u vanrednim situacijama.

Posted by on 2014-10-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login