U ZDK više od 2.000 klizišta

klizištaTokom posjete općinama Zeničko-dobojskog kantona koje su pogođene katastrofalnim poplavama komandant Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković-Lijanović razgovarao je danas s premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Munibom Husejnagićem i naglasio da će se Federalni štab civilne zaštite nastaviti pomagati općinama u ZDK-u.

– Sada je važno naći načina da se ugroženim građanima nadoknade štete koje su nastale nakon ove prirodne nesreće – pojasnio je Ivanković-Lijanović u izjavi za Agenciju FENA.

Na sastanku je istaknuto da je Vlada Federacije BiH rebalansom budžeta izdvojila 10 miliona KM za pomoć ugroženim područjima. Također, 10 miliona KM civilne zaštite, koji su ranije bili namijenjeni za kupovinu traktora, raspodijeljeno je za nadoknadu štete za prirodnu nesreću.

Ivanković-Lijanović upoznao je učesnike sastanka o računu Vlade Federacije BiH i pripremi zakona o formiranju fonda kojim se žele osigurati značajnija sredstva za nadoknadu šteta za područja pogođena prirodnom nesrećom.

– Sve to u cilju da se animiraju donatori kako u zemlji tako i u inozemstvu. Bit ćemo i u budućnosti uz građane koji su pretrpjeli štete sve dok se njihove štete značajnije ne nadoknade i onima koji izgubili domove ne osiguramo nove – podvukao je Ivanković-Lijanović.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao premijer Husejnagić prema preliminarnim informacijama u ovom kantonu je registrirano više od 2.000 klizišta većih i manjih koja ugrožavaju stambene objekte, a preliminarni iznos šteta iznosi oko 500 miliona KM.

– Ovo su preliminarni rezultati i oni nisu tačni, ali to se procjenjuje jer je mnogo klizišta. Uništeno je mnogo komunalne infrastrukture kako puteva, tako i vodovoda i kanalizacija te privrednih subjekata – kazao je premijer.

Husejnagić je Ivanković-Lijanoviću kazao da je u ovom kantonu na vrijeme aktiviran Štab civilne zaštite i da su poduzete adekvatne aktivnosti zbog čega u ovom kantonu nema ljudskih žrtava.

Trenutno su ovom kantonu u fazi prikupljanja konačnih informacija o nastalim štetama, a danas bi trebala biti inovirana Kantonalna komisija za procjenu šteta čiji će zadatak biti davanje podrške općinskim komisijama, a cijeli posao trebao bit završen za sedam dana.

Husejnagić kaže da će podaci biti proslijeđeni nadležnima na državnom nivou u cilju organiziranja donatorske konferencije.
Ovom kantonu potreba je hitna pomoć u gorivu i opremi za ponovnu sjetvu jer su udruženja poljoprivrednih proizvođača istakla da im je sve to potrebno u narednih nekoliko dana kako bi zasijali novu sjetvu i da bi dozrela u ovoj sezoni.

– Potrebna su sjemena, zaštita, prehrana, gorivo i mehanizacija – pojasnio je Husejnagić.

Komandant Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković-Lijanović danas će posjetiti općinu Žepče, Zavidovići i Maglaj, a po povratku bi trebao posjetiti Topčić polje i izbjegle osobe u Kasarni u Zenici.

Posted by on 2014-05-27. Filed under Doboj Jug, Kakanj, Kraljeva Sutjeska, Maglaj, Olovo, Tešanj, Vareš, Vijesti iz BH gradova, Visoko, Zavidovići, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login