Udruženje žiranata: U BiH prevareno 200.000 ljudi

žirantiNa području Federacije BiH ima oko 80.000 prevarenih žiranata, a u prvih šest mjeseci ove godine njih više od 13.500 otplatilo je ili otplaćuje tuđe kredite u bankama i mikrokreditnim organizacijama u ovom entitetu, podaci su Udruženja za zaštitu žiranata BiH.

Predsjednik ovog udruženja Jovica Cvjetković rekao je lokalnom radiju u Livnu da je na području Livanjskog kantona evidentirano oko 3.500 prevarenih žiranata, od čega samo u opštini Livno ima oko 3.000 onih koji moraju vraćati tuđe kredite,  jer su stvarni dužnici zapali u finansijske teškoće, ostali bez posla ili su jednostavno prevarili žirante.

Prema njegovim riječima, na području RS ima oko 120.000 prevarenih žiranata.

On je naveo da od oko 200.000 onih koji su otplatili, otplaćuju ili su dobili sudske odluke za tuđe kredite u BiH, njih oko 85.000 do sada je otplatilo ili otplaćuje tuđe kredite bankama i mikrokreditnim organizacijama.

Cvjetković je upozorio da nadležne institucije u BiH problem masovne prevare žiranata, koji je vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu, stavljaju pod tepih, a Udruženje za zaštitu prevarenih žiranata raspolaže podacima da je u posljednje dvije godine samoubistvo izvršilo 30 očajnika koji nisu mogli vraćati tuđe kredite, a koji su ostali bez imovine.

(Srna/MOJportal)

Posted by on 2011-10-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login