Udvostručen broj ruski milijardera na listi Forbsa

Vladimir LisinBroj milijardera u Rusiji gotovo je udvostručen ove godine – na 62 sa prošlogodišnjih 32 jer je ekonomija te zemlje počela da se izvlači iz najdubljeg ekonomskog pada nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, objavljeno je u najnovijem izvještaju časopisa „Forbs” o najbogatijim ljudima svijeta.

Rusija je po broju biznismena s bogatstvom koje premašuje milijardu dolara zauzela prvo mjesto u Evropi, ispred Njemačke koja je imala 53 predstavnika na „Forbsovoj” listi.

„Spisak ruskih milijardera je značajno povećan uglavnom zahvaljujući povratku onih koji su lani ispali sa liste zbog potonuća cijena sirovina i tržišta nekretnina”, ukazala je za agenciju RIA Novosti Lujza Krol, glavna urednica specijalnog izdanja lista „Forbs”, posvećenog najbogatijim ljudima svijeta.

Najbogatiji Rus je, prema „Forbsu”, Vladimir Lisin, direktor čeličane u Novolipecku koja je po tržišnoj vrijednosti najveći proizvođač čelika u Rusiji. On je na listi svjetskih milijardera zauzeo 32. mjesto, s bogatstvom od 15,8 milijardi dolara.

Lisin je ove godine pretekao Mihaila Prohorova, suvlasnika „Ujedinjene kompanije Rusal”, najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma i „Poljus zolota”, najvećeg ruskog proizvođača zlata. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 13,4 milijarde dolara, čime se našao na 39. mjestu na listi.

Mihail Fridman, treći po bogatstvu u Rusiji i 42. u svijetu, s imovinom od 12,7 milijardi dolara, vlasnik je „Alfa grupe” koja kontroliše najveću rusku privatnu banku. On je i suvlasnik trećeg po veličini proizvođača nafte u toj zemlji TNK-BP, trgovinske grupacije X5-NV i operatera mobilne telefonije „Vimpelkom” i „Megafon”, prenio je Blumberg.

Još četvorica Rusa posjeduju bogatstvo veće od 10 milijardi dolara. Roman Abramovič, suvlasnik čeličane „Evraz grup”, „težak” je 11,2 milijarde dolara, izvršni direktor „Rusala” Oleg Deripaska ima bogatstvo od 10,7 milijardi dolara, predsjednik naftne kompanije „Lukoil” Vagit Alekperov posjeduje 10,6 milijardi dolara, dok je bogatstvo suvlasnika najveće ruske rudarske kompanije „Noriljsk nikel” Vladimira Potanjina procijenjeno na 10,3 milijarde dolara.

Ruska poslovna elita je ove godine iznenadila sastavljače liste uspješnim brzim oporavkom nakon duboke krize koja je pogodila tržište sirovina.

„Mislila sam da će neki od njih, na primjer, Deripaska, ispasti sa spiska milijardera, ali sam se prevarila”, rekla je Krol.

Deripaska, koji je 2008. bio najbogatiji Rus, u martu prošle godine je uspio da od 28 milijardi dolara sačuva „samo” 3,5 milijardi i da iz prve desetorke na „Forbsovoj” listi padne na 164. mjesto.

„Forbs” je posebno istakao povratak na spisak direktorke kompanije „Inteko” Jelene Baturine, supruge gradonačelnika Moskve Jurija Luškova, koja je prošle godine ispala sa liste milijardera zbog potonuća tržišta nekretnina. Ove godine je njen kapital procijenjen na 2,9 milijardi dolara, što znači da je za godinu dana zaradila dvije milijarde dolara.

Ruski klub milijardera ne samo da je udvostručen, već je dobio i nove članove – Aleksandra Nesisa koji se bavi bankarskim poslovima i metalima i Anatolija Lomakina koji se bavi proizvodnjom kalijumovog đubriva.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login