Uhapšeno osam osumnjičenih za zločine u Tarčinu

Tužilaštvo, BiHPo nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno je osam osoba koje se sumnjiče za učešće u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima i objektima za zatočenje na području Tarčina.

Uhapšeni Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember zvani „Buba“, predati su postupajućem tužitelju Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Mustafa Đelilović se sumnjiči da je kao predsjednik Skupštine opštine Hadžići a istovremeno i predsjednik Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, učestvovao u zločinima nad civilima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i Mirsad Šabić, bivši aktivni policajaca SJB-a Hadžići, također se sumnjiče za učešće u ovim zločinima, kao i Nezir Kazić, kao bivši komandant Devete brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Bećir Hujić, bivši upravnik logora „Silos“, Halid Čović i Šerif Mešanović, kao zamjenici upravnika logora, te Nermin Kalember, nekadašnji stražar u istom objektu, se sumnjiče da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Osmorica uhapšenih se sumnjiče za zločine počinjenje nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su držane u protupravnom zatočenju u logoru „Silos“ u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole „9.maj“ u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne „Krupa“.

Kako navode iz Državnog tužilaštva, u navedenim objektima je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protupravno zatočen, gdje su izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje kao i oduzimanju prava na pravično suđenje i prisiljavanje na prinudni rad.

„Kao posljedica navedenih radnji više osoba je i smrtno stradalo“, ističu u Tužilaštvu BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode, po nalogu Tužiteljstva BiH izvršeni su i pretresi na sedam lokacija, sa ciljem pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala vezanih za ovu istragu, saopšteno je iz BIRN Justice Report.

Posted by on 2011-11-22. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login