Ukida se zabrana protesta na Markovom trgu u Zagrebu

Markov trg u Zagrebu

Markov trg u Zagrebu

Nakon osam godina javnost će institucijama vlasti napokon moći poslati poruku koji su joj ciljevi, izjavio je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana protesta na Markovom trgu.

Ostojić je podsjetio da je Ustavni sud prošle godine ukinuo sporne odredbe Zakona kojima je bivša, HDZ-ova vlast zabranila javno okupljanje na 100 metara od zgrada Sabora, Vlade i Ustavnog suda, čime je zapravo onemogućen protest na Markovom trgu.

Ta se zabrana, napomenuo je, odnosila i na grupe manje od 20 ljudi, iako one s obzirom na brojnost ne predstavljaju javno okupljanje.

Vlada stoga predloženim izmjenama ponovno dopušta okupljanja na Markovom trgu, ali uz određena ograničenja, za koja je Ostojić rekao kako su u granicama razmjernosti i nužnosti te u skladu s UN-ovom Deklaracijom o ljudskim pravima.

Izmijeni li Sabor zakon kako to predlaže Vlada, javna okupljanja i protesti na Markovu trgu bili bi dopuštena već za desetak dana, pri čemu bi pristup sudionika okupljanja bio ograničen na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda.

Taj će prostor biti primjereno označen, a javno okupljanje i protest bit će moguć od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500.

Ostojić je istaknuo da je vremensko ograničenje predviđeno na način da se ne uzurpiraju higijenski i sanitarni uvjeti tokom okupljanja na Markovom trgu, ali i da se osigura da demonstranti svoje poruke mogu odaslati u vrijeme dok Sabor i Vlada zasjedaju, odnosno rade.

Opravdano je, naglasio je, i ograničenje u broju sudionika okupljanja, budući da na Markov trg i ne stane više od 1500 ljudi, a organizatorima okupljanja time se, rekao je, omogućava da ako očekuju više sudionika da za prosvjed odaberu neku drugu lokaciju.

O zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.

Posted by on 2012-07-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login