Ukidanje diskriminacije u školama je istorijska šansa

dvije skole pod jednim krovomMary Ann Hennessey, šefica sarajevskog ureda Vijeća Evrope se, zajedno sa Denisom Maglajlić-Sarajlić, zamjenicom ministra civilnih poslova BiH, sastala sa premijerom i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, načelnicima općina Čapljina i Stolac, te sa direktorima i školskim odborima osnovnih i srednjih škola iz tih općina.

Na sastancima je razgovarano o uslovima neophodnim za provođenje presude Općinskog suda u Mostaru od 27. aprila ove godine, u kojoj je “utvrđeno da je odvajanje učenika na temelju njihove etničke pripadnosti u školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona diskriminirajuća praksa”, što predstavlja kršenje zakona o zabrani diskriminacije i Evropske konvencije o ljudskim pravima i elementarnim slobodama.

Hennessey je ohrabrila relevantne predstavnike škola, općina i Hercegovačko-neretvanskog kantona da razviju zajednički akcioni plan, kako bi se osiguralo da u narednoj školskoj godini škole budu u potpunosti integrisane. Ona je istakla da bi obrazovanje u BiH, posebno u svjetlu ambicija za evropske integracije zemlje, trebalo da promoviše multikulturalno i demokratsko društvo, istovremeno poštivajući različitosti u lokalnim zajednicama, uključujući jezik ili kulturne specifičnosti.

Premijer HNK Denis Lasić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatko Hadžiomerović istakli su da su opredijeljeni za brzo rješavanje ovog slučaja i da će, zajedno sa Vijećem Evrope, poduzeti korake kako bi se presuda što prije provela u djelo, te segregacija učenika okončala.

Vijeće Evrope je voljno pružiti svu neophodnu pomoć lokalnim institucijama u ovim naporima, ali takođe očekuje od svih aktera u procesu da  razumiju svoju odgovornost i šansu – koja može biti istorijska – kako bi se ukinule prakse koje dijele djecu i društvo po etničkom ili bilo kojem drugom osnovu. Došlo je vrijeme za ovu promjenu, koja će biti na dobrobit cijele zajednice i budućnosti BiH.

Zajednička posjeta Hennessey i Maglajlić-Sarajlić je takođe jasan signal državnih institucija BiH – koje su potpisnice konvencija Vijeća Evrope – da su spremne podržati ovaj proces, koji vodi ka ukidanju diskriminatornih praksi širom zemlje.

Posted by on 2012-06-04. Filed under Bosna i Hercegovina, Čapljina, Stolac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login