Ukidanje viza za građane BiH tek na jesen ?

vize, BiH

vize, BiH

Odluka o uvođenju bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine mogla bi da bude odgođena do jeseni, pa čak i kasnije, uprkos optimističkim porukama europskih zvaničnika da je BiH na dobrom putu i da bi vize mogle da budu ukinute do kraja španjolskog predsjedavanja Europskom unijom.

Direktorica nevladine organizacije, Inicijativa za europsku stabilnost (ESI), Alexandra Stiglmayer, izrazila je sumnju da bi moglo da dođe do odgađanja odluke o ukidanju viza za građanje BiH i to čak do oktobra, pa možda i kasnije.

“Po sadašnjem radnom planu Europske komisije, doći će do odgađanja. Komisija je najavila da će tek u travnju dati procjenu o tome da li su svi uvjeti ispunjeni, a to je prekasno da Europski parlament donese odluke. To bi značilo da se sve onda prenosi poslije ljetne pauze, sve do oktobra, ako ne i kasnije, rekla je ona.

Radio Slobodna Europa podsjetio je da je juli 2010. godine, kada se završava predsjedavanje Španjolske EU-om, bio najčešće pominjani datum kada bi za bh. građane trebalo da “padne” i posljednji europski zid. S druge strane, evropski zvaničnici uvjeravaju da je BiH na dobrom putu i da je odluka o ukidanju viza na dohvat ruke.

Ministar unutarnjih poslova Španjolske Alfred Perez Rubalcabo je naveo da kako bi BiH trebalo da dobije bezvizni režim do kraja španjolskog mandata predsjedavanja EU-om i da španjolska vlada potpuno razumije i podržava nastojanja BiH u okviru različitih projekata koji bi zemlju vodili putem europskih integracija.

“BiH je započela razgovore vezane za svoju aplikaciju za članstvo u NATO savezu. U tim razgovorima može da računa na podršku Španjolske”.

Kada je riječ o napretku BiH na putu prema viznoj liberalizaciji i prema ukidanju viza s EU, i Miroslav Lajčak smatra da je BiH na dobrom putu i da su rezultati konkretni, pozitivni, impresivni i da očekuje dobru i pozitivnu odluku Europske komisije veoma brzo.

rse / bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login