Ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obilježena je 26. godišnjica genocida u Srebrenici. Klanjana je dženaza i obavljen ukop još 19 žrtava. Među njima su dva maloljetnika i jedna žena. Najmlađa danas ukopana žrtva je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen.

Srebrenica, Potocari. Foto - Ajdin Kamber
Srebrenica, Potočari. Foto – Ajdin Kamber

Današnjem obilježavanju 26. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine prisustvovale su hiljade ljudi iz BiH i regiona.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 26 godina.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Posted by on 2021-07-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login