Ukrajina ima perspektivu za razvoj

Timošenko-Janukovič

Timošenko-Janukovič

Pred Ukrajinom se otvorila perspektiva povratka na put razvoja i progresa, izjavio je u četvrtak novi ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u obraćanju naciji nakon što je Vrhovna rada (skupština) izabrala novog premijera i vladu.

Poslije pet godina diskusija i destruktivnih sukobljavanja koji su doveli do gubitka praktično svih ekonomskih i socijalnih dostignuća, pred nama se otvorila perspektiva vraćanja na put razvoja i progresa, rekao je Janukovič, prenosi Itar-Tass.

Ukrajinski predsjednik je rekao da “poslije pet godina tumaranja po pustinji pod rukovodstvom lažnih proroka”, zemlja ima dugove, razrušenu privredu, podijele u društvu i opšte nepovjerenje.

Međutim, Bog je dao šansu za spas države i neodložno je formirana nova vlada od visokoprofesionalnih i odgovornih stručnjaka, dodao je on.

Ukrajinska skupština u četvrtak je utvrdila novi sastav vlade s funkcionerom Janukovičeve Partije regija Mikolom Azarovom na čelu, prethodno formiravši vladajuću većinu od te stranke, bloka predsjednika skupštine, Vladimira Litvina, Komunističke partije i još 16 poslanika van poslaničkih grupa.

Dojučerašnja premijerka Julija Timošenko izjavila je na pres-konferenciji da prelazi u opoziciju i da je poslije formiranja nove vlade formirana opozicija koju čini njen politički blok, blok Naša Ukrajina – Narodna samoodbrana i nekoliko društvenih organizacija.

Itar-Tass navodi da se Timošenko opravdavala za neuspjehe koje su pratile vladu na čijem je čelu od decembra 2008. godine – svjetskom finansijskom krizom i pozicijom donedavnog predsjednika Viktora Juščenka “koji je činio i nemoguće stvari kako bi srušio rad vlade”.

Timošenko je, pritom, izrazila uvjerenje kako je uspjela da “na rukama iznese državu iz krize” i ne dopusti astronomski rast cijena i bankrot Ukrajine.

Novi premijer Ukrajine je na novinarsko pitanje po okončanju plenarne skupštinske sjednice odgovorio kako je spreman da se sretne s Timošenko “ukoliko ona bude imala hrabrosti da pogleda u oči novom premijeru” i da bi pozdravio saradnju vlasti i opozicije.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login